Openbaar Ministerie

Actuele berichten
18 mei 2005

Onderzoek serieverkrachter op televisie

Het KRO televisieprogramma Reporter besteedt op woensdag 18 mei aandacht aan het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter.

De reportage van Reporter over de Utrechtse serieverkrachter wordt woensdag 18 mei uitgezonden om 22.30 uur op Nederland 1. In de uitzending is te zien wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd in dit onderzoek op jacht naar de serieverkrachter. Aan het woord komen de oud-onderzoeksleiders Lex Mellink en Bas van Delden, de huidige leider van het onderzoek Maaike van Leuken en persofficier Heleen Rutgers. Ook komen wetenschappers uit binnen- en buitenland aan het woord, die de politie ooit bij het onderzoek betrok.

Inzage
Het is nu bijna tien jaar geleden dat de Utrechtse serieverkrachter voor het eerst toesloeg. Van 1995 tot 2001 pleegde hij 7 verkrachtingen en ondernam hij 14 pogingen daartoe. Het KRO-programma Reporter heeft inzage gekregen in dit waarschijnlijk grootste en langstdurende onderzoek van de Politie Utrecht. Honderden collega's hebben eraan gewerkt om deze man te pakken. Helaas tot op heden tevergeefs.

Inzicht
Het journalistieke programma geeft de kijker op een reële wijze inzicht in de complexiteit van dit onderzoek. Het laat hierbij de professionaliteit, betrokkenheid en vastberadenheid zien van ons korps om de dader aan te houden. Dat was een van de redenen dat de divisie Recherche, de afdeling Communicatie en het Utrechtse Openbaar Ministerie bewust medewerking hebben verleend aan het programma. Bovendien kan media-aandacht weer nieuwe tips opleveren.

Dilemma's
Maar ook laat het programma zien welke dilemma´s er waren en nog steeds zijn in het onderzoek. Zoals de grenzen die gesteld worden bij een grootschalig DNA-onderzoek en de mogelijkheid dat één van de eigen collega's de serieverkrachter zou kunnen zijn.

DNA-onderzoek
Oud districtschef Lex Mellink geeft aan dat we volgens hem de serieverkrachter al eerder hadden kunnen pakken door het toepassen van grootschalig DNA-onderzoek. Maaike van Leuken nuanceert zijn stelling, maar geeft wel aan dat het wel prettig zou zijn om een grootschalig DNA-onderzoek te kunnen toepassen. Alleen dan kunnen in ieder geval alle verdachte mannen worden uitgesloten. Heleen Rutgers geeft aan dat het OM dient te handelen binnen de grenzen van de wet en regelgeving.

Intern onderzoek
Een aantal collega's van ons korps heeft DNA moeten afstaan, nadat ze door andere collega's of tipgevers waren aangeduid als de mogelijke serieverkrachter. Een gevoelige kwestie. Het geeft echter wel aan dat er op een professionele manier aan de zaak is gewerkt en dat ook kritisch naar de eigen organisatie werd gekeken.

Bron: Politie.nl