Algemene Onderwijsbond

Vakbonden en werkgever akkoord over CAO voor HBO-personeel

Utrecht, 18.05.05 Na moeizame onderhandelingen hebben de vakbonden (AbvaKabo FNV, Algemene Onderwijsbond (AOb), NFTO/CMHF en Onderwijsbond CNV) en de HBO-raad op woensdag 18 mei een akkoord bereikt over de CAO 2005, voor het personeel in het Hoger Beroeps Onderwijs. Gerrit Stemerding, eerste onderhandelaar namens de gezamenlijke bonden: De acties van het personeel hebben duidelijk effect gehad. De oorspronkelijke voorstellen van de HBO-raad zijn grotendeels van de baan en vervangen door realistischer plannen.

Vanwege de werknemeronvriendelijke voorstellen liepen de bonden op dinsdag 22 maart jl. weg uit de onderhandelingen. Daarna heeft het personeel op verschillende manieren actie gevoerd. De grote weerstand leidde er toe dat de onderhandelingen werden heropend. Na diverse informele contacten is het overleg op 18 mei opnieuw gestart en tevens afgerond.

In de CAO is, per 1 juli, een loonsverhoging van 0.6% structureel en 125 euro eenmalig afgesproken. Dit bedrag werkt door in de pensioenen. Ook is er overeenstemming over verkorting van de 40,5 urige werkweek. Werknemers kunnen zelf kiezen voor een 36, 38 of 40 urige werkweek. Verder wordt voor al het personeel de tijd voor deskundigheidsbevordering met 20 uur per jaar verhoogd.

Conform het sociaal akkoord is afgesproken dat in het eerste ziektejaar het loon 100% wordt doorbetaald en in het tweede jaar voor 70%. Mensen die in het tweede ziektejaar actief werken aan hun reïntegratie kunnen in veel gevallen hun salaris tot 100% aanvullen. In beide jaren wordt het wettelijk minimum loon als ondergrens gehanteerd.

De bonden zijn er in geslaagd de verslechtering als gevolg van de nieuwe WAO-wetgeving, voor arbeidsongeschikten die 35% of minder afgekeurd worden, te repareren. Zij krijgen een werkgelegenheidsgarantie en kunnen dus niet worden ontslagen vanwege de afkeuring. Voor de groep arbeidsongeschikten met een percentage tussen de 35 en 80% heeft de werkgever een inspanningsverplichting, om te zoregen voor passend werk voor de werknemer.

Het feit dat het in deze CAO mogelijk wordt de vakbondscontributie uit het bruto salaris te betalen, zien de bonden als erkenning van hun belang voor de sector.

De bonden leggen het onderhandelaarsakkoord met een positief advies voor aan hun leden. De komende maanden organiseren zij gezamenlijke ledenbijeenkomsten.

Nadere informatie:

AOb, Marc Mathies, 06 53 41 01 59
AbvaKabo FNV, Arno Bonte, 06-51218402
NFTO, John Verschuren 06 518 133 40
Onderwijsbond CNV, Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36

Marc Mathies


---

(pers)voorlichter Algemene Onderwijsbond, AOb

030 2989 210 / 06 53 41 01 59

e-mail: mmathies@aob.nl

website: www.aob.nl