Gemeente Rotterdam

Nr. 85
18 mei 2005

Corporaties ondersteunen straataanpak

Rotterdamse woningbouwcorporaties ondersteunen de straataanpak van de gemeente Rotterdam. Vestia Rotterdam Zuid en De Nieuwe Unie zijn de eerste corporaties die op grote schaal met straten afspraken maken over invoeren van stadsetiquette en daarop investeren. Bewoners van zestig straten in Rotterdam-Zuid leggen volgens de stadsetiquette vast hoe ze met elkaar omgaan, wat wel en niet kan en hoe ze samen hun straten onderhouden.

De bewoners stellen straatagenda's op en krijgen zelf budget om hun afspraken uit te voeren. De gemeente Rotterdam heeft daarover woensdag een akkoord gesloten met de woningbouwcorporaties Vestia Rotterdam Zuid en De Nieuwe Unie. Tot voor kort waren alleen de Rotterdamse deelgemeenten opdrachtgevers. Nu sluiten ook andere partijen zich aan bij het gemeentelijk programma Mensen maken de Stad.

Met de komende afspraken voor de zestig straten in IJsselmonde en Charlois is het College van B en W goed op weg om eind volgend jaar in 250 straten stadsetiquette in te voeren. Deze doelstelling staat in het collegeprogramma. Het gemeentelijk projectbureau Sociale Integratie heeft samenwerkingsovereenkomsten met andere deelgemeenten, en verwacht die ook te sluiten met meer corporaties. Doel is om eind dit jaar in 150 straten de straataanpak te hebben ingevoerd.

Mensen maken de Stad stimuleert bewoners om zélf afspraken te maken over omgangsregels en de zorg voor de straat. Corporaties stellen per straat 4500 euro beschikbaar. Ze werken daarbij intensief samen met deelgemeenten en de gemeente Rotterdam.

noot voor de redactie/