Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: VVD'er wil geld zien voor dure euro
Uitzenddatum: Wo. 18 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Albert Reinders

Directeur Brouwer van De Nederlandsche Bank zei onlangs in Het Parool dat de gulden bij de introductie van de euro was onder- gewaardeerd. Een VVD-gemeenteraadslid uit Laren heeft nu een claim ingediend om zijn AOW-uitkering en vakantiegeld met tien procent te verhogen. Een reportage.

Te weinig uitgekeerd
Raadslid M. Dessing heeft zijn eis ingediend bij de Staat der Nederlanden en De Nederlandsche Bank. Volgens Dessing heeft Brouwer in het bewuste Paroolinterview gezegd dat uitkeringsgerechtigden bij de invoering van de euro tien procent te weinig is uitgekeerd.

Kort geding
Als Dessing geen reactie krijgt op zijn claim, zal hij een kort geding aanspannen. Hij heeft, zo zegt hij, âgenoeg juridische argumentenâ. Het raadslid vindt dat er sprake is van een âonrechtmatige overheidsdaad, omdat de regering de waarheid over de invoering van de euro jarenlang heeft verzwegenâ.

Landsbelang
Gisteren gaf minister Zalm van Financiën bij monde van zijn voorlichter in Het Parool toe dat hij had gelogen over de verkeerde instapkoers van de gulden bij de overgang naar de euro. Volgens zijn woordvoerder heeft de minister uit landsbelang gehandeld, want als hij de waarheid zou hebben verteld, waren de financiële markten âop hol geslagenâ.

Liegen
Zalms woordvoerder Sprenger: âDe minister mag liegen met als doel geen aanleiding te geven tot speculaties op de valutamarkten. De waarheid spreken geldt in zoân geval als een doodzonde in de politiekâ. En: âZalm liegt niet. Als je verplicht bent te liegen, ben je geen leugenaar,â aldus zijn zegsman.

'De pest over in'
Vandaag liet Zalm echter weten er âverschrikkelijk van te balenâ dat de Nederlanders denken bestolen te zijn bij de invoering van de euro. Volgens de minister zijn het âindianenverhalenâ. âIk heb er goed de pest over in.â

Berekeningen
Zalm deed zijn uitspraken naar aanleiding van een notitie van het Centraal Planbureau. Uit berekeningen blijkt dat de gulden in 1998 bij de omwisseling naar de euro wel te laag is gewaardeerd vergeleken met de Duitse mark, maar niet vergeleken met het gemiddelde in het eurogebied.