Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Karimov: dictator én bondgenoot van Bush Uitzenddatum: Wo. 18 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Foeke de Koe

Een demonstratie in Oezbekistan werd afgelopen vrijdag keihard neergeslagen. Het bracht de Verenigde Staten en Rusland ernstig in verlegenheid: de Oezbeekse president Karimov is een belangrijke medestander in de strijd tegen het terrorisme. Maar hoe staat het met zijn repressieve bewind?

Stabiliteit
Karimov is een omstreden president. Westerse mogendheden zien hem als bondgenoot: de Verenigde Staten en Rusland gaan er vanuit dat hij de enige garantie is op stabiliteit in de regio. Hij verleent ruimte voor een Amerikaanse luchtbasis en steunt de strijd tegen het islamitisch fundamentalisme.

Dictator
Onder het mom van dezelfde weet hij echter zijn land met harde hand te regeren. Volgens Amnesty International en Human Rights Watch is Karimov vooral een dictator: in Oezbekistan is geen vrije pers en geen oppositie. Degenen die wel kritisch zijn over het bewind, verdwijnen in gevangenissen.

Craig Murray
Daar wordt op grote schaal gemarteld, stelt voormalig Brits ambassadeur Craig Murray. Hij was in Oezbekistan van 2002 tot 2004. De informatie die bij de martelingen verkregen wordt, zetten de Oezbeken in bij de strijd tegen het terrorisme in binnen- en buitenland. Toen hij dit aankaartte bij zijn baas Jack Straw, resulteerde dat uiteindelijk in zijn ontslag.

Vreedzame demonstraties
De wereld werd afgelopen week openlijk geconfronteerd met de mensenrechtenschendingen in Oezbekistan. Al een paar maanden vinden er vreedzame demonstraties plaats. De directe aanleiding: de aanklacht tegen en veroordeling van 23 islamitische zakenmensen wegens lidmaatschap van de islamitische Akramia-beweging en banden met de verboden islamitische beweging Hizb ut-Tahrir.

Andizjan
De situatie liep vrijdag 12 mei uit de hand. Demonstranten in de stad Andizjan bestormden een gevangenis, het gerechtshof en het kantoor van de burgemeester. De volgende dag omsingelde het leger het centrale plein en openden het vuur op de tien- tot dertigduizend demonstranten. De regering beweert nog steeds dat militante moslims verantwoordelijk zijn voor het geweld.

Afgesloten
De exacte gevolgen zijn onduidelijk: de stad is hermetisch afgesloten. Journalisten komen het land niet in en de Oezbeekse media zijn geblokkeerd. De Oezbeekse autoriteiten geven inmiddels schoorvoetend toe dat er 169 doden zijn gevallen tijdens deze demonstratie, maar geen burgers. Ooggetuigenverslagen spreken dit tegen: daar variëren de cijfers van vijfhonderd tot ruim zevenhonderdvijftig.

In Netwerk een zoektocht naar de bewijzen van de mensenrechtenschendingen en een gesprek met Craig Murray.