Socialistische Partij

Snel aan de slag met spreidingadviezen Onderwijsraad

18-05-2005 * Vandaag heeft CDA-minister Van der Hoeven van Onderwijs het rapport "Bakens voor spreiding en integratie" ontvangen van de Onderwijsraad. In het advies geeft de Onderwijsraad aan ruimte te zien voor een spreidingsbeleid. SP-Kamerlid Fenna Vergeer vindt dat de minister snel aan de slag moet met de adviezen: "Van der Hoeven mag er geen gras over laten groeien. De Onderwijsraad geeft duidelijke, concrete adviezen waarmee de minister direct aan het werk kan."

De Onderwijsraad heeft op verzoek van de minister een uitgebreid advies geschreven over de mogelijkheden voor een spreidingsbeleid op het gebied van onderwijs. De concrete adviezen die de raad formuleert, sluiten naadloos aan bij voorstellen die de SP eerder lanceerde. In januari presenteerde de SP-fractie de uitkomsten van een enquête over zwarte en witte scholen. Uit dat onderzoek blijkt er bij scholen een grote bereidheid te bestaan om te werken aan de bestrijding van segregatie in het basisonderwijs. Voorstellen die de SP heeft voorgelegd aan de scholen - en die door de scholen gesteund worden - komen ook terug in het rapport van de Onderwijsraad.

Bindende afspraken tussen scholen en gemeenten, werken met dubbele wachtlijsten en een vast inschrijfmoment zijn voorstellen die in beide rapporten terugkomen en kunnen rekenen op brede steun. Een punt dat niet op steun uit het onderwijsveld kan rekenen, maar wel nadrukkelijk door de Onderwijsraad naar voren wordt gebracht is centrale inschrijving. Vergeer: "Ik weet uit onze enquête, dat er wel steun is voor centrale registratie van de wachtlijsten, maar inschrijven moet op de school zelf plaatsvinden. De verplichting aan gemeenten en scholen om te overleggen is niet genoeg, er moet een resultaatverplichting komen. De Onderwijsraad geeft minister en Kamer voldoende concrete handvatten om juridische grenzen te stellen en aan te geven welke bevoegdheden gemeenteraden krijgen."

"De minister komt binnenkort met een voorstel voor herziening van de gewichtenregeling. Dat is hét moment om ook de segregatie flink aan te pakken. Met het advies van de Onderwijsraad in de hand, staat niets de minister meer in de weg om werk te maken van een krachtig spreidingsbeleid," aldus SP-Kamerlid Vergeer.