Gemeente Amsterdam

Eerste ICT-onderscheiding van Amsterdam uitgereikt

18 mei 2005
---
Lisa Neves Gonçalves

Loco-burgemeester Van der Horst heeft vandaag (woensdag 18 mei) de eerste Koos Andriessen ICT-onderscheiding uitgereikt aan de naamgever, oud-minister Dr. J.E. Andriessen. Deze onderscheiding benadrukt het belang van ICT voor Amsterdam. De ICT-sector is een van de grootste economische pijlers voor Amsterdam. De stad telt ongeveer 6000 ICT-bedrijven die samen goed zijn voor 45.000 banen. De ICT-onderscheiding zal in de toekomst worden uitgereikt aan personen die op buitengewone wijze diensten aan de stad Amsterdam hebben bewezen op het snijvlak van ICT en innovatie.

De onderscheiding is genoemd naar de heer Andriessen, die in 2002 en 2003 leiding heeft gegeven aan de commissie Andriessen die de gemeente heeft geadviseerd over het nut en de haalbaarheid van een universeel glasvezelnet in Amsterdam.

Van der Horst: "Koos Andriessen heeft leiding gegeven aan een commissie die ons een uitermate gefundeerd, zorgvuldig en bruikbaar advies leverde. Daarmee kon Amsterdam direct en concreet aan het werk. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de uitvoering. Voor de inspanningen van Koos Andriessen is de stad hem grote dank verschuldigd. Het is mij daarom een grote eer de ICT-onderscheiding aan de naamgever daarvan te mogen overhandigen."

De heer Andriessen vervulde naast zijn twee ministerschappen veel belangrijke functies in Amsterdam, in zowel de wetenschappelijke, economische als culturele sectoren. Zijn betrokkenheid bij de stad kwam eerder ook al naar voren in zijn eerder - samen met enkele anderen - geschreven advies. In 1983 verscheen het rapport `Sterkten moeten worden uitgebuit', dat hij samen met enkele anderen schreef, en bedoeld om Amsterdam nieuwe economische impulsen te geven. Als erkenning van het zeer grote belang van dat rapport ontving de heer Andriessen destijds de zilveren erepenning van de stad Amsterdam.

Pb-096