Digitale Gemeente Houten

Nieuwe wandelroute aanwinst voor Houten

zondag 15 mei 2005 - Door: Frank Magdelyns

Woensdagmiddag om 15.00 uur wordt het wandelpad Kanaaldijk-Noord officieel geopend. Het wandelpad is een verbindingsroute over een afstand van 4,4 kilometer langs het Amsterdam-Rijnkanaal vanaf de Schalkwijksebrug naar de Goyerbrug. De redactie van www.houten.com kon niet wachten en liep zondagochtend een groot gedeelte van de route. Een reportage.

We vertrekken vanaf de wijk Schonauwen en lopen om via het nieuwe fietspad van de Hoogdijk naar de Tiendweg. Bij het kanaal aangekomen staat er een toegangshek met een bord. Het bord vermeldt dat honden aangelijnd moeten worden. We negeren dit, want als we anders hadden gelopen waren we geen bord tegengekomen en had het wel gemogen.

Het pad bestaat uit een oud verhard pad van Rijkswaterstaat en is overwoekerd met gras. In het begin valt het nog mee, maar naarmate we verder lopen neemt de hoogte van het gras toe. Veel dieren zien we niet, en alleen enkele slakken kruipen rond. Na enkele minuten wandelen komen we uit bij Wickenburgh. We lopen langs het bos en zien het Wickenburghse bos van een andere kant dan normaal.

Nadat we Wickenburgh zijn gepasseerd zien we steeds vaker vogels om ons heen. Het is rustig, want zondagochtend varen er weinig schepen. Het enige dat je hoort is vogelgefluit en de passerende treinen over de Schalkwijksebrug. In de weilanden vliegt van alles rond en in het water tussen het pad en het weiland zit een jonge zwaan naar ons te blazen.

Het kaarsrecht pad is voorzien van jonge bomen. Over een aantal jaar is het hier waarschijnlijk nog mooier als deze bomen zijn volgroeid. Ondertussen lopen we langs een aantal boomgaarden. Veel is er niet te zien, want een haag schermt de boomgaarden af. Het gras op het pad wordt steeds hoger en omdat het 's ochtends had geregend zijn onze sokken kleddernat. De broekspijp is bijna tot kniehoogte nat.

Halverwege komen we een tweede bankje tegen. We bevinden ons dan ter hoogte van 't Goy. We zien achter de weilanden de kerk en herkennen De Ploeg. Maar er is geen weg naartoe. In het weiland zien we een vreemde vogel. Door ons stedelingen niet snel herkend, maar wel vastgelegd met de camera. Daarna maar eens de sokken uitknijpen, want het water klotst flink door de schoenen.

Wanneer we teruglopen komen we halverwege de eerste wandelaars tegen. Ondertussen passeren ook de eerste boten en is het gedaan met de rust. Het Amsterdam-Rijnkanaal is op een dermate manier aangelegd dat het water maar blijft klotsen.

Het wandelpad is een mooi initiatief. Door de bouw van Houten-Zuid zijn mooie wandelroutes verloren gegaan, maar langzamerhand komen er nieuwere voor terug.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).