FNV

Principeakkoord over cao in metaal en techniek

Voor de 380 duizend werknemers in de metaal en techniek (onder meer fietsenmakers, installateurs en metaalbewerkers) is woensdag een principeakkoord over een nieuwe cao gesloten. Voor het 65ste levensjaar stoppen werken blijft mogelijk.
De leden van FNV Bondgenoten in de sector kunnen zich binnenkort via de telefoon of de speciale internetsite over deze cao uitspreken. Volgende week krijgen ze een speciale editie van de metaalkrant in de bus met nadere uitleg over het akkoord.

Na een complexe studie bereikte FNV Bondgenoten woensdag overeenstemming over een overgangsregeling voor de ombouw van het prepensioen binnen de nieuwe belastingruimte. In 2006 kunnen werknemers nog bij 60 jaar en 7 maanden stoppen op basis van 87,5 procent van het gemiddelde loon. De leeftijd loopt daarna geleidelijk tot 62 jaar in 2016.

Vanaf volgend jaar kunnen de werknemers bovendien fiscaal vriendelijk sparen voor levensloopverlof.

De cao krijgt een looptijd van 1 mei 2005 tot en met 31 januari 2008. De structurele loonsverhoging over die periode bedraagt 3,25 procent in drie stappen. Jongeren tussen 18 en 25 jaar krijgen eenmalige uitkeringen van tweehonderd euro in januari 2006 en januari 2007.

Verder zijn in de sector afspraken gemakt over een ketenaanpak voor gezond werken op basis van preventie, reïntegratie en inkomensverzekering.

Vakbondsleden kunnen een voordeel behalen van zestig euro poer jaar als ze hun contributie fiscaal vriendelijk uit het brutoloon gaan betalen.