Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
26 april 2005 p036

Start milieuonderzoek gevolgen bouw Waalfront

Inspraak op startnotitie

Het onderzoek naar de milieueffecten van het Waalfront, de bouw van ruim 2000 woningen en 60.000 m2 voorzieningen in Nijmegen-West, kan starten. Het college van B&W heeft vandaag de startnotitie voor het Waalfront vastgesteld. Er volgt nu een inspraakperiode van vier weken met een inspraakbijeenkomst op 19 mei. De startnotitie geldt als het plan van aanpak en het officiële startsein van het opstellen van het milieueffectrapport (MER).

De startnotitie schetst een globaal beeld van de voorgenomen ontwikkeling van het Waalfront en geeft aan hoe het MER wordt opgesteld. Tijdens de inspraakperiode op de Startnotitie kunnen insprekers aangeven welke milieuaspecten zij belangrijk vinden om te onderzoeken en of de onderzoeksonderwerpen volledig zijn.
Met het MER worden de effecten op natuur, milieu, veiligheid en mogelijk aanwezige bodemschatten en cultuurhistorie in het gebied ingeschat. Daarnaast worden de milieugevolgen van verschillende alternatieve bouwplannen onderzocht en ook wat er gebeurt als er niet gebouwd wordt.

Na de inspraakperiode gaat de startnotitie samen met de inspraakreacties naar de landelijke MER-commissie voor advies. Op basis van dit advies, de startnotitie en de inspraakreacties stelt de gemeenteraad dit najaar richtlijnen vast over de opzet en uitvoering van het MER. Het MER is naar verwachting in het najaar van 2006 klaar. Vervolgens neemt de raad een besluit en volgt er opnieuw inspraak.

De definitieve milieueffectrapportage geldt als hulpmiddel voor de vaststelling van het bestemmingsplan en de bouwplannen. De verwachting is dat de bestemmingsplanprocedures voor het Waalfront in de loop van 2006 en 2007 starten. Voor die tijd kunnen bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden reageren op de bouwplannen. De inspraakbijeenkomst voor de startnotitie MER vindt plaats op 19 mei in een gezamenlijk programma met de inspraakbijeenkomst wijkvisie Waterkwartier. De locatie is Het Gemeenschapshuis, Waterstraat 146a. De zaal is open vanaf 18.45 uur. Het programma start om 19.00 uur.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hugo Maassen, doorkiesnummer 3292380