Gemeente Haarlem


4 mei 2005
Sector Stadsbeheer

132/05


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Beleidswijzigingen voor het belanghebbendenparkeren

Het college heeft een aantal belangrijke beleidswijzigingen voor het belanghebbendenparkeren vastgesteld. Zo wordt de controleperiode, die nu nog in alle belanghebbendengebieden geldt tot 22.00 uur, binnenkort teruggebracht. De controleperiode wordt dan over twee 'schillen' verdeeld; een eerste schil waarbij de controleperiode teruggebracht wordt tot 19.00 uur en een tweede schil waarbij het controleperiode teruggebracht wordt tot 18.00 uur. Buiten de controleperiodes kan er ook zonder ontheffing in deze gebieden worden geparkeerd. De plannen worden nog besproken in de commissie Stadsbeheer van 19 mei aanstaande. Als de commissie ook akkoord gaat, kan de Parkeerbelastingveronderdening worden aangepast aan de nieuwe controletijden.

In de belanghebbendengebieden in Welgelegen, Koniniginnebuurt, het Rozenprieel, de Leidsebuurt, Zijlweg-Oost en de Burgwal gaat de controleperiode van 09.00 tot 19.00 uur gelden.

In de belanghebbendengebieden in de Amsterdamsebuurt, Transvaalbuurt, Patrimoniumbuurt, Fans Halsbuurt, Kleverpark en Zijlweg-West gaat de controleperiode van 09.00 tot 18.00 uur gelden.

In de binnenstad en het gebied rondom het Houtplein blijft het handhavingstijdstip van 09.00 tot 22.00 uur ongewijzigd.

Het systeem van het belanghebbendenparkeren is de laatste jaren in veel wijken rondom de binnenstad ingevoerd om de parkeerdruk in deze wijken te verminderen. Het college heeft nu de planning vastgesteld met de gebieden waarin de komende twee jaar geenqueteerd zal worden voor invoering van het belanghebbendenparkeren (zie bijlage). De criteria voor invoering van een nieuw belanghebbendengebied worden verscherpt. Dit houdt in dat de vereiste respons op enquete van 50% naar 60% gaat en de vereiste meerderheid ook van 50% naar 60% gaat. Pas als beide 60% of meer scoren, wordt er overgegaan tot het invoeren van een nieuw belanghebbendengebied.

De planning is tot stand gekomen op basis van aanvragen van bewoners uit deze wijken, gecombineerd met de wens een logisch eindbeeld van parkeerregulering rondom de binnenstad van Haarlem te krijgen. Dit eindbeeld is definitief, omdat bij de kadernota 2004 door de raad is besloten dat er na 2007 geen nieuwe belanghebbendenparkeergebieden meer toegevoegd worden.


Winfried Lindeman
telefoon 023-511 4901
wlindeman@haarlem.nl
---- --