FNV

discussie(s)
horeca info
lid worden

Onderhandelingen CAO recreatie van start
De onderhandelingen over de CAO recreatie gaan op donderdag 19 mei 2005 weer van start. Deelnemende partijen zijn FNV Horecabond en de vakbondspartners CNV en De Unie aan de ene kant en de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON) als vertegenwoordiging van de werkgevers aan de andere kant. Beide hebben zij hun standpunten uiteengezet. Uit de briefwisseling voorafgaand aan de onderhandelingen is gebleken dat deze nog ver uit elkaar liggen.

De RECRON wijst in haar brief vooral op de economische teruggang in Nederland, Duitsland en België, waar bedrijven in de sector veel last van hebben gehad. De kosten lopen fors op en de overnachtingen of bezoeken nemen niet toe, aldus de werkgeversorganisatie. Bedrijven moeten extra inspanningen leveren om tot een acceptabel bezettingspercentage te komen. Ook wijst de organisatie op het boekingsgedrag van gasten, die steeds korter voor de dag van aankomst hun aanwezigheid bekendmaken. RECRON ziet de oplossing vooral in kostenbeperking en in een toenemende flexibiliteit van medewerkers.

FNV Horecabond wijst deze argumenten van de hand. RECRON geeft al jaren aan dat er geen groei is in de sector en dat de resultaten onder druk staan. De medewerkers in de recreatie hebben sinds 2003 geen loonsverhogingen meer gehad, maar hebben bij de vorige onderhandelingen op verzoek van de werkgevers wel mee gewerkt aan meer flexibiliteit. De FNV Horecabond vindt dat de werkgevers nu zelf het voortouw moeten nemen. Dit betekent dat ze moeten vernieuwen om gasten te binden en trekken.
Ook zijn de ziektekosten voor medewerkers gestegen, waardoor een grotere compensatie van werkgevers nodig is. Bovendien is het volgens de wet mogelijk om een vergoeding voor kinderopvang te verstrekken aan werknemers.

In het hieronder te downloaden pdf-bestand zijn de voorstellen van FNV Horecabond en RECRON voor een aantal belangrijke gespreksonderwerpen naast elkaar gezet.

* Wilt u op de hoogte blijven van de CAO-onderhandelingen in de recreatie? Blijf dan als vanouds de website van de FNV Horecabond in de gaten houden. Na iedere onderhandelingsronde en of ontwikkeling verzorgt de redactie van deze website voor u een actuele stand van zaken. De volgende nieuwsupdate is te verwachten rond 19 mei, wanneer de vakbonden met de RECRON voor het eerst om de tafel gaan zitten.

(Nieuws, maandag 9 mei 2005, redactie: Frank van der Kuyl)

Standpunten gesprekspunten CAO Recreatie 2005.pdf