Ingezonden persbericht


Persbericht
11 mei 2005

Uitreiking kunstprijs aan winnaar Jurgen Bey
Expositie rond Harrie Tillieprijs voor vormgeving 2005 van start op 29 mei

Op zondag 29 mei a.s. om 15.00 uur opent Lodewijk Imkamp, wethouder cultuur Gemeente Roermond, de expositie rond de Harrie Tillieprijs 2005 in het Stedelijk Museum Roermond. Hij reikt aan winnaar Jurgen Bey de prijs uit.
Chris Reinewald, hoofdredacteur Museumvisie en voormalig hoofdredacteur Items, geeft een toelichting op de Harrie Tillieprijs. De expositie duurt van 29 mei tot en met 4 september 2005.

Overzicht van vrije vormgeving

De Harrie Tillieprijs is bestemd voor vrije vormgevers: kunstenaars die werken op het snijvlak van vormgeving en beeldende kunst, van functie en concept. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de beste kunstenaars en kunstwerken op dit gebied volgens de jury. Uiteraard is er werk te zien van winnaar Jurgen Bey, maar ook van de genomineerden Edward Erasmus, Simon Heijdens, Suska Mackert en Patrick Schols. Objecten van Hil Driessen, Lambert Kamps, Marcel van Kan, Feddo van Riel, Scholten & Baijings, Wieki Somers, Frank Willems en Ontwerpersgroep Yksi completeren de tentoonstelling als markante voorbeelden van vrije vormgeving. Jos Laugs en Hans Silvius zorgen voor de vormgeving van de expositie. Hierbij laten ze zien en horen hoe Bey, Erasmus, Heijdens, Mackert en Schols tot hun producten komen. Bij de expositie verschijnt een publicatie.

Harrie Tillieprijs: vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers

De Gemeente Roermond reikt elke twee jaar deze kunstprijs uit. De prijs is genoemd naar de in 2001 overleden conservator van het Stedelijk Museum Roermond, Harrie Tillie. Zijn aandacht ging met name uit naar de ambachtelijke vormgeving. Deze voorkeur was zeker ook ingegeven door de locatie van het Stedelijk Museum Roermond. Het museum is immers gevestigd in het 'Huis van Cuypers'. Deze bekende architect/ontwerper bouwde in 1853 het pand als woonhuis en als atelier voor zijn kunstwerkplaatsen. De jury van de Harrie Tillieprijs 2005 bestond uit Tof Thissen (voorzitter), William PARS Graatsma, Jeannine Hövelings, Jos Laugs, Ted Noten (de winnaar van de Harrie Tillieprijs 2003) en Sandra Smallenburg. De prijs is bedoeld om kunstenaars op dit gebied te stimuleren en te signaleren.

Expositie Harrie Tillieprijs voor vormgeving 2005
29 mei t/m 4 september 2005
Stedelijk Museum Roermond, Andersonweg 4, 6041 JE Roermond geopend: dinsdag t/m vrijdag 11 - 17 uur; zaterdag en zondag 14 - 17 uur T 0475-333496
E museum@roermond.nl
W museum.roermond.nl

.............................................