Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Wijsbegeerte

11 mei 2005

Symposium 'What do you think?'

De wereld komt continu via talloze prikkels onze hersenen binnen. Zo bezien is de wereld te groot om te kunnen bevatten, hierbij ligt het voor de hand om die informatiestromen te vereenvoudigen. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je de wereld zo vereenvoudigen dat je in staat bent om erover na te denken? Het lijkt erop dat hiervoor concepten en categorieën worden gebruikt, maar hoe dit precies werkt, is de wetenschap nog niet duidelijk. Tijdens het symposium 'What do you think?' wordt dieper ingegaan op dit thema. Ook zal hierbij een link worden gemaakt met bewustzijn en cognitie in het algemeen. Het symposium vindt plaats op donderdag 19 mei en wordt georganiseerd door USCKI Incognito, de Utrechtse Studentenvereniging voor Cognitieve Kunstmatige Intelligentie.

Basisset

Wetenschappers bakkeleien al decennia over wat categorieën en concepten precies zijn en over hoe we ze verwerven. Worden we geboren met een basisset die we later uitbreiden, of starten we met een schone lei en leren we alles vanaf nul? Hoe leren we nieuwe concepten; kunnen we dit zelfstandig of hebben we hulp nodig van anderen? Dr. Tony Belpaeme probeert aan de hand van computermodellen na te gaan hoe we categorieën en concepten verwerven en illustreert dit in zijn lezing met een studie over kleurencategorieën.

Meubel

'Een plaatje zegt meer dan duizend woorden,' maar wij zijn toch in staat om binnen een fractie van een seconde een plaatje te herkennen en de juiste naam ervoor in het geheugen te vinden. Afhankelijk van ons communicatieve doel zeggen we bijvoorbeeld moeiteloos 'meubel' in plaats van 'troon' of 'stoel' tegen de zetel van Beatrix. Dit laat zien dat ons geheugen goed geordend is en dat woorden en begrippen er op een gebruiksvriendelijke manier in liggen opgeslagen. De vraag is hoe woorden en begrippen liggen opgeslagen en hoe ze zo snel doelgericht opgehaald kunnen worden. Hoe weet een woord of begrip dat het nodig is gegeven een bepaald communicatief doel? In zijn lezing geeft dr. Ardi Roelofs aan de hand van zijn onderzoek antwoorden op deze vragen.

Concepten

Dr. Remco Veltkamp levert als spreker eveneens een bijdrage aan het symposium. Deze Utrechtse informaticus houdt zich bezig met vormherkenning. Verder zal Dr. Filip Buekens uitleggen wat concepten zijn en wanneer je een concept kunt gebruiken om er zaken mee te identificeren. Zo kun je bijvoorbeeld een concept van de filosoof Kripke hebben, maar hem in een zaal niet herkennen. Aan het eind van de dag zal er een discussie plaatsvinden onder leiding van de dagvoorzitter Carola Houtekamer. Deze kritische studente CKI werkt op dit moment aan haar scriptie over concepten.

Symposium 'What do you think?, a symposium on concepts, consciousness and cognition' op donderdag 19 mei 2004 om 10.40 uur in het F.A.F.C. Wentgebouw, Sorbonnelaan 16, De Uithof, Utrecht.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen.

Meer informatie

USCKI Incognito, Janne Willems, (030) 253 7319/4172, symposium@uscki.nl

Website

Een uitgebreid programmaoverzicht is te vinden via: http://symposium.uscki.nl