Gemeente Terneuzen

> Week van de zee


* Week van de Zee in Terneuzen: 19 21 mei 2005
* Een Zee van Zand

* Voorprogramma

* Programma

* Info en Organisatie

Week van de Zee in Terneuzen: 19 21 mei 2005

Wee van de zee De schatten van moeder natuur bepalen in hoge mate de aantrekkingskracht van onze kust. We genieten van de zilte zee, het weidse strand en het uniek duinengebied. Daarnaast is de zee sterk bepalend voor onze historie, voor onze culturele identiteit en is de zee een onmisbare schakel in onze economie. De Week van de Zee roept dit gevoel bij iedereen op.

Van 21 mei tot en met 29 mei 2005 wordt voor de vierde keer de landelijke Week van de Zee gehouden. Negen dagen lang staat ook Zeeuws-Vlaanderen in het teken van de duinen, het strand en de zee. In heel de regio, aan de kust en in het achterland, is de invloed van de zee merkbaar. De Noordzee en de Westerschelde zijn niet alleen onze grootste natuurgebieden, ze hebben ook een grote betekenis op economisch, cultureel, wetenschappelijk en historisch vlak. Aan deze aspecten wordt tijdens de Week van de Zee in Zeeuws-Vlaanderen aandacht besteed. Van educatieve projecten voor basisscholen tot culinaire natuurexcursies en van theateracts tot vaartochten. Maak u dus op voor de enorme golf aan activiteiten in Zeeuws-Vlaanderen.

Terug naar boven

Een Zee van Zand

Een zee van zand Dit jaar is het thema "Een Zee van Zand" waaraan zoveel mogelijk activiteiten worden gekoppeld en de rol van het zand binnen de kust centraal staat.

Het strand is van iedereen; dat is een gevoel wat we allemaal kennen. Tal van activiteiten, van lui in een strandstoel liggen tot actief kitesurfen in de branding, vinden er een plek. Het strand is echter niet alleen van belang voor de badgasten in de zomer. Het hele jaar door wordt het strand gebruikt door mensen die op zoek zijn naar rust en ruimte. Even genieten van de branding en het uitzicht over de Noordzee en de Westerschelde.

Het zand dient naast de functie als recreatiegebied en belangrijke schakel voor planten en dieren tevens als motor voor duinvorming en kustverdediging. Door de schurende werking van het getij in combinatie met het stijgen van de zeespiegel gaat de kust snel achteruit. Aan de strandpalen en paalrijen is goed te zien dat na verloop van tijd het zand van de stranden verdwijnt. Daarom wordt door middel van zandsuppletie het strand regelmatig weer op niveau gebracht. In Zeeuws-Vlaanderen zijn de stranden van Breskens tot Het Zwin dit voorjaar voorzien van een nieuwe zandlaag.

Terug naar boven

Voorprogramma

Donderdag 19 mei

Tijd 13.30 uur -14.30 uur
Plaats Cultureel Centrum De Speije, Wilhelminalaan 1 in Sas van Gent Organisatie Werkgroep Week van de Zee Zeeuws-Vlaanderen - Kindertheater Grrr
Info VVV Zeeuws-Vlaanderen, T 0115-621022
Bijzonderheden groep 4/5 basisonderwijs; de voorstelling duurt ongeveer 45 minuten.Enkele kinderen mogen meespelen. Aanmelding gesloten.

Terug naar boven

Programma

Week van de Zee Zaterdag 21 mei

Natuur- en Milieumarkt
Alle facetten van natuur en milieu worden door de Zeeuws-Vlaamse natuurverenigingen, overheden en particulieren, die actief zijn op dit gebied, gepresenteerd.

Tijd 09.00-17.00 uur
Plaats Stadhuisplein in Axel
Organisatie Natuurvereniging de Steltkluut/Natuur&Zo Info Natuur&Zo,T 0115-649520

Schelde-Ervarium
In deze campagnebus worden bezoekers op interactieve wijze geïnformeerd over het natuurbelang van de Schelde en haar bedreigingen.

Tijd 09.00-17.00 uur
Plaats Stadhuisplein in Axel
Organisatie De Schelde natuurlijk!
Info Natuur&Zo, T 0115-649520

Zondag 22 mei

Kinder-Workshop Schatten uit de Schelde
Onder begeleiding gaan de kinderen op zoek naar Schatten uit de Schelde op het strandje bij de Griete. Met de buit vervaardigd ieder kind een eigen kunstwerkje.

Tijd 14.00 uur
Plaats Cafe de Griete, Griete 19, Zaamslag Deelname 10,- (inclusief versnaperingen)
Organisatie Cafe de Griete
Info Cafe de Griete, T 0115-431511

Maandag 23 mei

Kookles met lekkernijen uit de zee
De kookles wordt verzorgd door de heer L. Haers, vakdocent horeca. Het menu ziet er als volgt uit: een oestertje op Italiaanse wijze (amuse), een soepje van Zeeuwse garnaaltjes (voorgerecht), een geroosterde tonijnsteak met een chutney van tomaat (hoofdgerecht) en een Zeeuws geitenkaasje met een coulis van bosfruit als nagerecht. Het menu wordt tezamen genuttigd in het restaurant van het ROC Westerschelde.

Tijd 18.30-22.00 uur
Plaats ROC Westerschelde, Vlietstraat 11a, Terneuzen Deelname 25,- p.p. (incl. ingrediënten en diner) Organisatie Werkgroep Week van de Zee Zeeuws-Vlaanderen - ROC Terneuzen
Info VVV Zeeuws-Vlaanderen, T 0115-621022 of info@vvvzvl.nl Bijzonderheden Zelf een keukenschort meenemen. Max. 20 deelnemers. Aanmelden voor 20 mei bij VVV Zeeuws-Vlaanderen, T 0115-621022 of info@vvvzlv.nl

Dinsdag 24 mei

Culinaire excursie Canisvliet
Een deskundige gids neemt u mee naar natuurgebied Canisvliet en vertelt u alles over dit krekengebied met haar bijzondere vogels en planten. Na afloop van de excursie wordt u een zeebanket aangeboden in het restaurant van het nabijgelegen bezoekerscentrum De Baeckermat.

Tijd 17.00 uur (totaal duur ± 4 uur) Plaats De Baeckermat, Bernhardstraat 80, Westdorpe Kosten 22,50 p.p. (incl. zeebanket)
Organisatie Werkgroep Week van de Zee Zeeuws-Vlaanderen Info Aanmelden voor 23 mei bij VVV Zeeuws-Vlaanderen, T 0115-621022 of info@vvvzvl.nl . Goede wandelschoenen dragen tijdens de tocht.

Donderdag 26 mei

Vaartocht Braakman
Vaartocht voor senioren (55+), waarin de Braakman voor en na de afsluiting centraal staat. Met informatie over de historie, de vogels, de planten en het water.

Tijd 14.00 uur
Plaats Oude Veerhaven Terneuzen
Deelname 5,- p.p
Organisatie Zeegidsen i.s.m. Stichting Het Zeeuwse Landschap Info Natuur&Zo, T 0115-649520
Bijzonderheden Aanmelden bij Natuur&Zo, T 0115-649520

Zaterdag 28 mei

Landelijke Fietsdag
Fietsroutes langs de mooiste plekjes van Zeeuws-Vlaanderen.

Tijd 09.00-17.00 uur (start tussen 09.00-13.00 uur) Plaats

Startpunten in Breskens, Hulst, Schoondijke en Terneuzen Deelname 3,50 (incl. medaille)
Organisatie VVV Zeeuws-Vlaanderen
Info VVV Zeeuws-Vlaanderen, T 0115-621022 en
www.landelijkefietsdag.nl
Bijzonderheden Kaarten zijn vooraf en op de dag zelf verkrijgbaar bij de VVV-kantoren in Breskens, Hulst en Terneuzen

Schelde-Ervarium
In deze campagnebus worden bezoekers op interactieve wijze geïnformeerd over het natuurbelang van de Schelde en haar bedreigingen.

Tijd 09.00-17.00 uur
Plaats Markt in Terneuzen
Organisatie De Schelde natuurlijk!
Info Natuur&Zo, T 0115-649520

Havenspel
In de vorm van een spel wordt kennisgemaakt met de Westerschelde en het getij.

Tijd vanaf 11.00 uur tot 14.00 uur
Plaats Oude Veerhaven Terneuzen
Deelname Gratis
Organisatie Zeegidsen
Info Natuur&Zo, T 0115-649520
Bijzonderheden Voor gezinnen met jonge kinderen. U kunt 'instappen wanneer u wilt. Voor ieder kinder is er een attentie.

Zondag 29 mei

Kinder-Workshop Schatten uit de Schelde
Onder begeleiding gaan de kinderen op zoek naar Schatten uit de Schelde op het strandje bij de Griete. Met de buit vervaardigd ieder kind een eigen kunstwerkje.

Tijd 14.00 uur
Plaats Cafe de Griete, Griete 19, Zaamslag Deelname Deelname 10,- (inclusief versnaperingen) Organisatie Cafe de Griete
Info Cafe de Griete, T 0115-431511

Terug naar boven

Info en Organisatie

De Week van de Zee Zeeuws-Vlaanderen is mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van Natuur&Zo, VVV Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis, gemeente Terneuzen, gemeente Hulst en provincie Zeeland. De Week van de Zee is een initiatief van Stichting De Noordzee, Kustvereniging EUCC, EcoMare en Stichting Duinbehoud. Partner van de Week van de Zee 2005 is Rijkswaterstaat. Zij willen hiermee bereiken dat Nederlanders de Noordzeekust gaan beschouwen als een van de belangrijkste (natuur-)gebieden met unieke waarden die beschermd moeten worden.

Voor het volledige programma van de Week van de Zee in Zeeuws-vlaanderen verwijzen wij u naar de Week van de Zee programmabrochure, verkrijgbaar bij de gemeentebalies en bij het VVV.

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl |