Dijkgraaf en wethouder inspecteren sloten Malburgen (11-05-2005)

Donderdag 19 mei schouwen dijkgraaf Kok van Waterschap Rivierenland en wethouder De Ronde van de gemeente Arnhem de sloten in Malburgen die de afgelopen winter gebaggerd zijn. Een aantal leerlingen van scholen die zich dichtbij de gebaggerde sloten bevinden, neemt ook deel aan de schouw. Omwonenden en overige geĂŻnteresseerden zijn van harte uitgenodigd bij het gezelschap aan te sluiten.

Om 16.00 uur verzamelt het gezelschap zich voor de St. Margarethaschool in de Visserslaan. De route voert langs de sloten en singels waaruit Waterschap Rivierenland, in samenwerking met de gemeente Arnhem, de afgelopen winter een dikke laag slib heeft verwijderd. De schone, diepe sloten zorgen nu weer voor een goede aan- en afvoer van water. Ook in Elderveld is een groot gedeelte van de sloten aangepakt. Tegelijkertijd zijn er op enkele plaatsen natuurvriendelijke oevers ingericht. Dit zijn flauw aflopende oevers die ruimte bieden aan planten en dieren die van een natte omgeving houden. De gevarieerde begroeiing die zo ontstaat, heeft een positief effect op de waterkwaliteit en ziet er bovendien aantrekkelijk uit.

Inzaaien oevers
Het waterschap heeft het grootste gedeelte van het slib afgevoerd naar depots. Waar voldoende ruimte was, is het slib op de oever gelegd om te drogen. Dat heeft tijdelijk voor minder fraaie oevers gezorgd. Inmiddels heeft het waterschap het slib met de onderliggende grond vermengd. Zodra de grond voldoende droog is, worden de oevers met gras ingezaaid. Dan zal al snel nauwelijks meer te zien zijn dat er ooit slib op de oever neer is gelegd en zullen de oevers er weer mooi groen bij liggen.

Schoonmaakactie enthousiast ontvangen
Ondanks het feit dat de werkzaamheden nu en dan voor overlast hebben gezorgd, hebben leerlingen van scholen in Malburgen enthousiast gereageerd op de schoonmaakactie. Dit bleek wel uit brieven en tekeningen die gemeente en waterschap ontvingen. Dijkgraaf Kok en wethouder De Ronde vinden het dan ook erg leuk dat enkele kinderen van de scholen die de meeste hinder hebben ondervonden, deel willen nemen aan de schouw. Ter gelegenheid van de afronding van fase 2 van de baggerwerkzaamheden ontvangen de drie betrokken scholen een uitnodiging voor een excursie naar het Watermuseum voor een bovenbouwgroep.

Na de zomer start fase 3
Fase 3 van het baggerwerk in Arnhem-Zuid start eind augustus. Allereerst is het zuidelijk gedeelte van Elderveld aan de beurt. Daarna volgen de wijken Elden, Gelderse Poort en De Laar. Meer informatie over de baggerwerkzaamheden kunt u vinden op deze site en die van de gemeente (http://www.arnhem.nl/). U kunt ook bellen: met de gemeente via de servicelijn 026-377 43 21 of met Waterschap Rivierenland via nummer 0344- 64 90 90.