Gemeente Breda

Breda Hippique 2005 weer dichterbij

Breda_Hippique3_gr.jpg

De inspraak op het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied Breda/HSL-A16/ Landelijk Gebied 1973, partiele herziening 2005/1, omgeving 't Hout is afgerond en de reacties zijn verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan.

Dit ontwerpplan ligt ter inzage van 19 mei tot en met 15 juni 2005. Het bestemmingsplan moet het organiseren van het evenement Breda Hippique mogelijk maken in afwachting van een nieuwe definitieve locatie. Dit jaar wordt Breda Hippique gehouden van 7 tot en met 10 juli.

Het voorontwerp heeft ter inzage gelegen in maart en april. Het plan is aangepast naar aanleiding van reacties en overleg met partijen als Staatsbosbeheer en de Provinciale Planologische Commissie. Belangrijkste wijzigingen zijn dat er geen gebruik meer zal worden gemaakt van de vrijstellingsbevoegdheid voor het evenement als er een goede alternatieve locatie is en dat er geen hindernissen/bouwwerken in de eigenlijke bosgebieden komen.

Burgemeester en wethouders van Breda willen ook in 2005 medewerking verlenen aan de organisatie van het evenement Breda Hippique in de omgeving van de Dr. Batenburglaan.
In 2003 en 2004 hebben burgemeester en wethouders een tijdelijke vrijstelling verleend voor dit hippisch evenement. Hoewel de bestuursrechter in beide jaren het evenement doorgang heeft laten vinden, had hij toch juridische bemerkingen. Hij stelde met name de vraag of een tijdelijke vrijstelling wel het juiste juridische instrument is om medewerking te verlenen. Burgemeester en wethouders hebben daarom een bestemmingsplanherziening in procedure gebracht, waardoor de mogelijkheid geopend wordt om ten behoeve van de organisatie van Breda Hippique een vrijstelling te verlenen. In het kader van deze vrijstellingsprocedure zal steeds een belangenafweging dienen plaats te vinden.

De bedoeling is om het evenement te zijner tijd rond de Bavelse Berg te houden. Zo lang dat daar nog niet mogelijk is, zal van de huidige locatie gebruik moeten worden gemaakt.
De bestemmingsplanherziening zal geruime tijd in procedure zijn. Daarom zullen burgemeester en wethouders voor 2005 een gedoogbesluit nemen voor Breda Hippique. Een effectenstudie van een extern adviesbureau heeft uitgewezen dat weinig effecten te verwachten zijn op de natuurwaarden. In vergelijking met voorgaande jaren zijn door het stichtingsbestuur veranderingen aangebracht om tegemoet te komen aan mogelijke bezwaren. Het ruimtebeslag en de toegang tot het bosgebied zijn beperkt. Ook is het beekdal buiten de parkoersen gehouden.

Het ontwerpbestemmingsplan is hieronder in te zien.

Breda, 11 mei 2005

Te downloaden:
t Hout document.pdf
Te downloaden:
kaartbredahippique.pdf