Ingezonden persbericht

19 mei Herdenking Transport Sinti en Roma kamp Westerbork

HOOGHALEN, 20050512 -- Op 19 mei 1944 werden vanuit kamp Westerbork 245 Sinti en Roma naar Auschwitz gedeporteerd. Dit transport wordt op 19 mei 2005 op het terrein van kamp Westerbork herdacht. Het herdenkingsprogramma bij De 102.000 stenen, in het bijzonder de circa 200 met een vlam, begint om 15.00 uur op het kampterrein en zal bestaan uit overdenkingen, gebeden en muziek. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw drs. Clémence Ross-van Dorp zal een overdenking uitspreken.


Op 16 mei 1944 werd in een groot aantal plaatsen in ons land razzia's gehouden.
De opgepakte personen werden nog dezelfde dag naar kamp Westerbork overgebracht. Op 19 mei 1944 werden van hieruit 245 mensen naar Auschwitz gedeporteerd. Slechts 30 van hen overleefden de kampen.
Wat deze mensen verbond was dat zij door de Duitse bezetter met de term 'zigeuner' werden aangeduid. Van dit Zigeunertransport op 19 mei 1944 zijn filmopnamen gemaakt en bewaard gebleven. Daaronder het wereldberoemde beeld van de nazi-vervolgingen: 'het meisje tussen de wagondeuren' - Sinti-meisje Settela Steinbach.

De geschiedenis van de vervolging en moord op de Nederlandse Sinti en Roma tijdens de nazi-bezetting is vaak een vergeten geschiedenis. Vanwege de deportatie via kamp Westerbork organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in samenwerking met de Landelijke Sinti en Roma Organisatie een herdenking op de voormalige appèlplaats alwaar De 102.000 stenen zijn geplaatst in een kaart van Nederland ter herinnering aan hen die van hieruit zijn gedeporteerd en vermoord. De stenen hebben bijna alle een davidsster als symbool. Iets meer dan tweehonderd echter een vlam: het symbool ter herinnering aan de vermoorde Sinti en Roma.
Kamp Westerbork is dan ook niet alleen het Nederlandse symbool voor de vervolging van en de moord op de joden uit ons land. Maar het is evenzeer het symbool voor de vervolging van en de moord op de Nederlandse Sinti en Roma.




Ingezonden persbericht