Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



---

Aftrap 19 mei
Waterplan Houten in de maak

Op donderdag 19 mei presenteert de gemeente Houten samen met Hoogheemraadschap De Stichtste Rijnlanden het plan van aanpak voor het Waterplan H2outen. Hierin staat hoe de gemeente Houten met het (grond)water in de gemeente omgaat.

De aftrap begint met een H2outen-dag in het aluminium-centrum. Hier zullen betrokken partijen brainstormen over de vele aspecten van water. Op toepasselijke wijze zullen wethouder De Jong en hoogheemraad Van Keulen arriveren.

Waarom een waterplan?
Goed waterbeheer is nodig om ervoor te zorgen dat we ook in deze eeuw de groeiende problemen met water het hoofd bieden. Anders omgaan met water, ruimte voor water en meervoudig ruimtegebruik, luidt het advies van de Commissie Waterbeheer 21e eeuw. Om 'klaar' te staan voor de toekomst is tussen alle gemeenten en waterschappen in Nederland afgesproken dat uiterlijk in 2007 iedere gemeente een waterplan gereed heeft. Deze belofte komt voort uit het landelijke Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW).

In de Ruimtelijke Visie 2015 van de gemeente Houten wordt de vraag beantwoord hoe stad en platteland leefbaar blijven en hoe ontwikkelingen plaatsvinden. Hieruit blijkt dat water de komende decennia een grote rol gaat spelen in de afweging van plannen. Het opstellen van het `Waterplan H2outen' is één van de uitvoeringsonderdelen van deze visie.

Bij het beheer van water zijn veel instanties betrokken zoals de gemeente en het hoogheemraadschap maar ook de provincie en het drinkwaterbedrijf. Om het water effectief te beheren, is een goede samenwerking tussen de betrokken partijen noodzakelijk. De H2outen-dag is bedoeld om input te krijgen van betrokken partijen voor het op te stellen waterplan.

De vele aspecten van water
Water heeft veel aspecten. In het waterplan gaat het over het beheer van het (oppervlakte)waterssysteem en de riolering, grondwateroverlast en waterkwaliteit, zoals zwemwater. Wat gebeurt er in Houten als er een flinke regenbui valt? Kunnen we dit water bergen en waar? Kunnen we het schone regenwater benutten door het regenwater bijvoorbeeld te infiltreren in de grond of te gebruiken voor het doorspoelen van toiletten? Is er in de zomer genoeg water om verdroging tegen te gaan? Hoe krijgen we meer natuur in en langs het water?

Water heeft ook veel belangenbehartigers. Agrariërs en burgers, maar ook zwemmers, vissers, recreanten en natuurliefhebbers. Met al deze, soms tegengestelde, belangen moet rekening worden gehouden.

Het waterplan combineert deze aspecten en toekomstige ontwikkelingen tot een samenhangende visie voor korte en lange termijn. Aan de visie wordt een concreet maatregelenprogramma gekoppeld. Het gaat niet allemaal om nieuw beleid. Zo beschikt de gemeente al over een baggerplan, een rioleringsplan en een milieuplan. Ook is bij de bouw van Houten Zuid al veel onderzocht op het gebied van water. Dit beleid en deze gegevens worden uiteraard meegenomen in het waterplan H2outen.

Wat merken de bewoners in Houten ervan?
Misschien helemaal niets. Het is immers vanzelfsprekend dat de zaken rond water in Houten goed geregeld zijn. Bij de bouw van de VINEX wijk Houten Zuid is veel aandacht gegeven aan de inrichting van het watersysteem. De gemeente heeft een flink groot rioolstelsel aangelegd en zorgt samen met het waterschap voor het baggeren van de watergangen.

Toch zijn er nog veel wateraspecten onderbelicht en misschien zelfs wel niet bekend. Gemeente en hoogheemraadschap zullen binnenkort te rade gaan bij inwoners die actief zijn in één van de belangengroepen die iets met water te maken hebben.

Meer weten?
Bel bureau Communicatie, telefoon (030) 634 59 48.

Houten, 12 mei 2005.