Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 12 mei 2005

Nieuwe impuls voor biologische catering met bijeenkomst in Kasteel Groeneveld te Baarn op 19 mei a.s.

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en de Gelderse Milieufederatie (GMF) organiseren de landelijke bijeenkomst Biologische Catering in Kasteel Groeneveld te Baarn. Met deze bijeenkomst geven beide organisaties een nieuwe impuls aan de biologische catering in bedrijfsrestaurants. Van 12.00 - 17.30 uur kunnen de deelnemers uit de branche in de workshops hun voordeel doen met ervaringen van de koplopers. Ook geven overheid en bedrijfsleven het goede voorbeeld door de 'Doelstellingen 2007' te ondertekenen . Een proeverij sluit het programma af.

Aanleiding voor deze bijeenkomst is een meerjarig project dat de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu van 2001 tot en met 2003 hebben uitgevoerd. In dit project is biologische catering in bedrijfsrestaurants op de kaart gezet. Cateraars ondertekenden gedurende deze jaren de intentieverklaring biologische catering. Dit leidde ertoe dat Veneca (de koepelorganisatie van de cateringorganisaties) december 2004 het vervolgconvenant tekenden. Hiermee zeggen zij toe te streven naar 5% omzet uit biologische producten in 2007.

Voor 19 mei zijn uitgenodigd: alle departementen, provinciehuizen, grote gemeenten, waterschappen, universiteiten, hoge scholen, ROC's, en het bank- en verzekeringswezen. Aangeschreven zijn bestuurders, facilitair managers, inkopers, cateringmanagers en medewerkers MVO.

Voorbeeldfunctie
Vooral overheden hebben hun verantwoordelijkheid in het vergroten van de afzet van biologische producten. De overheid formuleert tenslotte beleid om biologische landbouw te stimuleren en stelt middelen ter beschikking voor opschalingsprojecten. Met een vergrote afname geeft zij het goede voorbeeld aan andere spelers in de maatschappij, en helpt zij - door schaalvergroting - de huidige logistieke knelpunten op te lossen. Dergelijke stappen van de overheid zouden ook goed stroken met de uitlatingen van Minister Veerman die de verantwoordelijkheid voor groei van de biologische markt bij de consument legt: de overheid is ook consument!

Voor de redactie:
U bent van harte welkom om ook deel te nemen aan de bijeenkomst. Voor meer informatie verwijs ik naar de uitnodiging in de bijlage. Opgave graag via www.nmu.nl.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Maarten Visschers, 026 - 35 15 069, m.visschers@gmf.milieu.net of Ieke Benschop, 030 - 254 44 57, i.benschop@nmu.nl

Achtergrond overheidsbeleid

Het Ministerie van VROM is coördinerend Ministerie voor het programma Duurzame Bedrijfsvoering Overheid dat is opgenomen in het Actieprogramma Duurzame Ontwikkeling. Duurzaam inkopen en aanbesteden is één van de onderwerpen in het kader van een duurzame bedrijfsvoering. Onlangs is door de staatssecretaris van VROM voor de hele overheid de doelstelling geformuleerd om minstens de helft van alle inkopen en aanbestedingen in 2010 duurzaam te verrichten. Biologische cateren is één van de manieren om invulling te geven aan deze doelstelling. In het overleg van de Coördinerend Directeuren Inkoop op 29 september 2004 is afgesproken dat er naast het toepassen van duurzaamheidscriteria bij de negen Project Inkoop Taakstelling (PIT)-productgroepen ook werk gemaakt wordt van de inkoop van duurzame producten, als duurzaam geproduceerd hout, bedrijfskleding en biologische catering.

Biologische catering
In de eind 2004 door het Kabinet naar buiten gebrachte Nota Biologische Landbouw 2005-2007 staat het voornemen dat alle departementen het aandeel biologische producten in de catering zullen vergroten. Door zelf biologische producten te kopen, levert de overheid niet alleen een concrete bijdrage aan vergroting van de afzet, maar geeft ze ook het goede voorbeeld. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is koploper wat betreft biologische catering. Op dit moment is het aandeel van biologische producten in de catering bij LNV 50%. Het streven is om dit uit te breiden naar 100% in 2007. LNV heeft ook de taak op zich genomen haar collega-departementen te stimuleren meer biologische producten op te nemen in het assortiment van hun betreffende bedrijfsrestaurants. Naast LNV hebben de volgende departementen al de intentieverklaring biologische catering getekend: V&W, VROM, BuZA, DEF, EZ en Justitie.

-----------------------
Zowel provinciehuis Brabant als Overijssel tekenen voor 50% biologische catering in 2007, SNS REAAL Groep voor 20%, het ministerie van Buitenlandse Zaken voor 15%, NUON voor 20% en Triodosbank (11 mei nog o.v.b.) voor de volle 100%.

---- -- uitnodiging

19 mei bijeenkomst
biologische catering
Kasteel Groeneveld te Baarn, van 12.00 tot 17.30 uur Wilt u meer biologische producten in uw bedrijfsrestaurant? Deze middag kunt u door middel van presentaties en workshops leren van ervaringen van anderen en kennis maken met de cateraars, distributeurs en producenten. De bijeenkomst wordt afgesloten met een proeverij van heerlijke biologische catering-producten!

programma

12.00 uur Ontvangst met biologische koffie, thee en broodjes Welkomstwoord door Joris Hogenboom, adjunct-directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht
12.45 uur Toelichting op activiteiten TaskForce Marktontwikkeling Biologische Landbouw door André Brouwer, campagnecoördinator 13.00 uur Cateraars stellen zichzelf voor en lichten speerpunten in hun beleid toe 13.30 uur Aanpak Rijksoverheid
Toelichting op aanpak voor biologische catering bij alle departementen door Chantal Baas, projectleider
Doelstellingen ondertekenaars
Ondertekening doelstellingen in 2007 door opdrachtgevers: 5%, 20%, 50% of 100% (zie achterzijde uitnodiging voor toelichting) 14.10 uur Voorbeeld succesvolle aanpak bedrijfsleven: SNS REAAL Groep door Agnes Otten, coördinator duurzaamheid 14.30 uur Keuze uit 3 workshops
A. Contractonderhandeling tussen opdrachtgever en cateraar Wordt nader bekend gemaakt
B. Succesvolle aanpak; stappenplan, welke producten eerst? prijsconsequenties, op te lossen knelpunten, hoe om te gaan met communicatie - door Wim de Vries, cateringmanager LNV C. Biologische boer en verwerker: waarom biologisch? dierenwelzijn, natuur en milieu, gezondheidsaspecten - door Marja Bastiaansen, Bastiaansen Kaas en Rob Rijks, Natuurslagerij Rob Rijks 15.15 uur Terugkoppeling door workshopleiders
15.45 uur EKO-proeverij
17.30 uur Einde

Wij nodigen voor deze bijeenkomst Lokatie gegevens: uit: directies, bestuurders, inkopers, Kasteel Groeneveld facilitair managers, medewerkers Groeneveld 2, 3744 ML Baarn milieu en cateringmanagers van alle 035 ­ 542 04 46. departementen, provinciehuizen, Routebeschrijving op grotere gemeenten, universiteiten, www.kasteelgroeneveld.nl hoge scholen, ROC's, waterschappen,
banken en verzekeraars. Wij stimuleren graag het openbaar vervoer en zullen u daarom faciliteren Wij verzoeken u nadrukkelijk deze in het vervoer van Station Baarn naar uitnodiging door te geven aan andere het Kasteel en terug. Indien u hiervan personen die bij de catering binnen gebruik wilt maken, dit graag aan- uw organisatie zijn betrokken. geven op het aanmeldingsformulier. U kunt hen ook wijzen op de infor-
matie over de bijeenkomst en de
opgave-mogelijkheid op www.nmu.nl.
Naast opgave via www.nmu.nl, kunt u zich vor deze middag ook opgeven door onderstaand kaartje retour te sturen, te bellen met 030 - 254 44 57 of te faxen naar 030 - 252 34 39 (graag daarbij onderstaande gegevens vermelden).
opgaveformulier
Ja, ik geef me op voor de bijeenkomst biologische catering op 19 mei, vanaf 12.00 uur


Organisatie __________________________________________________________________ Functie __________________________________________________________________ Adres __________________________________________________________________ Namen en functies van evt. 2e en 3e personen:
_____________________________ , _____________________________ , workshop A / B / C* _____________________________ , _____________________________ , workshop A / B / C* Ik maak graag gebruik van vervoer tussen station Baarn en het Kasteel Ik wil graag nader contact over ondertekening doelstelling door onze organisatie
* Omcirkel de workshop van uw keuze

Deze bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV en VROM, SenterNovem en de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw.

Deze bijeenkomst is een vervolg op het gezamenlijk project van de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. Het initiatief voor de organisatie van deze middag wordt dan ook door hen ondersteund. WAT WORDT UW DOELSTELLING IN 2007?

5% HELFT ZUIVEL EN WAT BROODJES

BIOLOGISCH 20% ZUIVEL, BROOD EN

KOFFIE BIOLOGISCH

50% ZUIVEL, BROOD, KOFFIE, WAT BROOD-

BELEG EN RAUWKOST BIOLOGISCH 100% ALLES BIOLOGISCH

hier postzegel plakken Natuur en Milieufederatie Utrecht
T.a.v. Ieke Benschop
Emmalaan 41
3581 HP Utrecht

---- --