B EN W BERICHTEN 2005 - 16 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 10 MEI

Algemene Zaken

1. (10-05) De Burgerzaal van het stadhuis wordt op 19 mei 2005 beschikbaar gesteld voor de conferentie "Op weg naar een cliëntgedragen Wet Maatschappelijke Ondersteuning". De conferentie wordt georganiseerd door het Platform Cliëntenraden van GGZ-instellingen en het Basisberaad in de Regio Rijnmond. Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) spreekt tijdens de conferentie.

2. (10-05) Op maandag 23 mei 2005 van 15.30 tot 17.30 uur wordt de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar gesteld voor een bijeenkomst met een debat over de consequenties van de komst van de Europese Grondwet. De bijeenkomst is bedoeld voor de Rotterdamse ambtenaren en is vrij toegankelijk. De heren Sjerp van der Vaart, hoofd Voorlichtingsbureau Europees Parlement en Frank Hilterman, Europese Unie-lobbyist van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten houden een inleiding.

3. (10-05) Het College stemt in met een publiekscampagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen op 8 maart 2006. De campagne moet een informerend karakter hebben en heeft als doel dat zoveel mogelijk mensen op 8 maart 2006 gaan stemmen.

Beleid

1. (03-05) Het College stelt de gemeenteraad voor de motie Dos Santos, waarin werd gevraagd om een onderzoek naar beleid ter voorkoming van misbruik van sociale uitkeringen door ongehuwde (jonge) vrouwen af te doen. Het College zal bij de regering en de Tweede Kamer aandringen op wetswijziging, zodat misbruik kan worden aangepakt. Daarnaast wordt een maatschappelijke discussie rond het thema georganiseerd en wordt de voorlichting verbeterd.

2. (10-05) Het College wijst het door Engels Parking BV ingediende verzoek om vergoeding voor schade, op grond van de Nadeelcompensatieverordening RandstadRail en Centraal Station, af. In deze verordening is een regeling opgenomen voor compensatie van door het uitvoeren van deze projecten geleden schade. Het ingediende verzoek voldoet volgens het College niet aan deze regeling.

3. (10-05) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid de heer B. Madlener (Leefbaar Rotterdam) over bestrijding bijstandsfraude en drugskoeriers beantwoord.

4. (10-05) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid de heer R. Moti (PvdA) over de mogelijke plannen voor overname/privatisering van de RET beantwoord.

5. (10-05) Het College heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan 'Blijdorp-Bergpolder' ter inzage te leggen. Iedereen is nu in de gelegenheid om schriftelijke zienswijzen in te dienen bij de gemeenteraad. Het ontwerpbestemmingsplan is conserverend van aard. Het gebied is door de gemeente Rotterdam voorgedragen voor aanwijzing tot beschermd stadsgezicht. Het voorontwerp van het bestemmingsplan heeft begin 2004 ter inzage gelegen. Naar aanleiding daarvan is het ontwerpbestemmingsplan enigszins aangepast. Onder het park aan de Noorderhavenkade wordt de bouw van een ondergrondse parkeergarage mogelijk. Tevens wordt de vestiging van belhuizen aan banden gelegd

6. (10-05) Het College heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan Stadshart Hoogvliet vrij te geven voor inspraak. Het nieuwe bestemmingsplan is nodig om de herstructurering van het Stadshart en een deel van het middengebied van Hoogvliet planologisch mogelijk te maken. De herstructurering heeft zowel gevolgen voor de woningbouw als voor de voorzieningen in de wijk.

7. (10-05) Het College heeft besloten de ontwerpleefmilieuverordening belhuizen ter inzage te leggen. In de leefmilieuverordening belhuizen wordt het aantal belhuizen in Rotterdam beperkt tot het bestaande aantal vestigingen ten tijde van het van kracht worden van de verordening. Uitbreiding van het aantal vestigingen wordt tegengegaan door het in de planvoorschriften opgenomen verbod tot wijziging van het gebruik van gebouwen en gronden in gebruik als belhuis.

8. (10-05) Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de motie Siemons over de koop en terughuur van onroerende zaken af te doen. Ter invulling van de motie heeft het College een aanvullende procedure vastgesteld. Naast de gebruikelijke interne taxatie van de waarde van de betreffende te kopen onroerende zaak, wordt een tweede externe taxateur benoemd om de in rekening te brengen (markt)huurwaarde na aankoop vast te stellen.

9. (10-05) Het College stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan 'Kreekhuizen' vast te stellen. Tijdens de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan 'Kreekhuizen' zijn geen zienswijzen ingediend.

10. (10-05) Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om in het kader van de aanpak van de Millinxbuurt fase 4 in de Millinxbuurt nog eens 32 panden (75 woningen en acht bedrijven) aan te wijzen voor actieve particuliere woningverbetering. De eigenaren worden gevraagd hun woningen op te knappen. Eigenaren die vrijwillig meedoen aan het opknappen van hun woningen krijgen subsidie voor een deel van de benodigde investeringen. Eigenaren die weigeren hun woningen een opknapbeurt te geven krijgen een aanschrijving. De straten die in aanmerking komen voor particuliere woningverbetering zijn Moerkerkestraat 9, 11, 13, 39 en 57, Millinxstraat 10, 18 , 20, 34, 38, 42, 44, 156-164 (even), 168, 176, 178 en 182, Borselaarstraat 68-74 (even), Borselaarstraat 68-74 (even), Heinenoordstraat 1-11 (oneven) en Dordtselaan 91.

11. (10-05) Het College heeft de schriftelijke vragen van de heer T. Cornelissen (SP) van 4 april 2005 over de reguliere bewoning van wooncomplex 2.07 beantwoord.

12. (10-05) Het College heeft de schriftelijke vragen van raadslid E.L. Kuijper (PvdA) van 2 maart 2005 over de SS Rotterdam beantwoord.

13. (10-05) Het College heeft de reactie vastgesteld op een brief van de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen over de start van pilots van schakelklassen. Het ministerie constateert dat twee pilots voldoen aan de voorwaarde en twee niet en biedt de gemeente de mogelijkheid om de niet goedgekeurde pilots aan te passen. In de reactie van de gemeente Rotterdam wordt onderbouwd waarom men geen gebruik maakt van de mogelijkheid tot aanpassing.

14. (10-05) Het College heeft het Plan van Aanpak 'Naar een doelgerichter vrouwenemancipatiebeleid' gewijzigd vastgesteld: speerpunt 1 omvat nu ook huiselijk geweld en diverse andere vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Als gevolg van deze aanpassing heeft het College de raad voorgesteld om de moties Van Ravesteijn, Kriens en Duys als afgedaan te beschouwen.

15. (10-05) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van de heren T.S.J. Cornelissen (SP) en M.M.M. Kneepkens (Stadspartij) over de opvang van zwerfdieren. In zijn antwoord geeft het College aan te voldoen aan de wettelijke taken en niet te streven naar een uitbreiding van de huidige opvangcapaciteiten.

Middelen en Control

1. (10-05) Het College heeft kennisgenomen van het eerste jaarverslag Klokkenluiderregeling van de diensten. Het jaarverslag geeft inzicht in het aantal meldingen en de getroffen maatregelen. In een brief aan de gemeenteraad wordt inzicht gegeven in de stand van zaken. Naast de 34 meldingen zijn er 49 disciplinaire ontslagen vanwege integriteitschendingen.. In 2003 waren dat er 35.. Door veel aandacht bij ambtenaren te vragen voor integriteit, neemt het aantal meldingen van schendingen en het aantal disciplinaire ontslagen toe. In 2005 ligt de nadruk op een verplichte module integriteit voor alle medewerkers gekoppeld aan een vrijwillige ambtseed.


---- --