Technische Universiteit Delft

Demonstratie verbeterde rij-simulator

De TU Delft presenteert op donderdag 19 mei samen met TNO, SWOV en de Rijksuniversiteit Groningen een verbeterde rij-simulator. Door nieuwe software is deze simulator veel efficiënter te gebruiken, waardoor het gebruik goedkoper wordt.

Rij-simulatoren worden tegenwoordig veelvuldig gebruikt om de interactie tussen bestuurders, voertuigen en hun omgeving te bestuderen. Chauffeurs kunnen er (beter) mee leren rijden en ook voor het onderzoek naar verkeersveiligheid zijn rij-simulatoren inmiddels van groot belang.

Nadeel van de rij-simulatoren is helaas dat ze duur zijn. Mede daarom heeft de onderzoeksschool Trail van de TU Delft samen met de Rijksuniversiteit Groningen, TNO en SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) de software waarmee rij-simulatoren werken, verbeterd. Een van de voordelen van de nieuwe software is bijvoorbeeld dat delen van het onderzoek voortaan in eenvoudigere (en dus goedkopere) opstellingen kunnen plaatsvinden. De kwaliteit van het onderzoek blijft daarmee, als vanouds, hoog maar er is veel sneller en effectiever onderzoek te doen.

Een ander opvallend aspect bij deze software is het hoge realistische gehalte van de modellering van het menselijke gedrag dat de (gesimuleerde) weggebruikers vertonen. Het softwareplatform is ontwikkeld onder leiding van de Delftse (en Groningse) hoogleraar prof.dr. Karel Bookhuis.

Donderdag 19 mei om 14.00 uur worden de mogelijkheden van de verbeterde rij-simulator voor het eerst getoond. Plaats van handeling is TNO, afdeling Human Factors, in Soesterberg, Kampweg 5. De demonstratie zal ongeveer een uur duren. De software moet in 2007 volledig gereed zijn voor toepassing.

Nadere informatie:
U bent van harte uitgenodigd om bij de presentatie aanwezig te zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met prof.dr. Karel Brookhuis; tel.: 015-2781144; e-mail: k.a.brookhuis@tbm.tudelft.nl, e-mail: k.a.brookhuis@rug.nl, of met Maarten van der Sanden, wetenschapsvoorlichter TU Delft, directie Marketing en Communicatie, tel.: 015-2785454, e-mail: m.c.a.vandersanden@tudelft.nl.