Gemeente Noordenveld


Van bassisscholier tot energiedeskundige

Gepubliceerd op: 18 mei 2005

Met een groots opgezette manifestatie presenteren leerlingen van de basisscholen van de gemeente Noordenveld de resultaten van hun energieproject aan Wethouder Bakker, portefeuillehouder Milieu. Deze presentatie vindt op ludieke wijze plaats in de raadszaal van het gemeentehuis op donderdag 19 mei en begint om 10.30 uur. Om 11.30 uur wordt het gevarieerde programma afgesloten met de overhandiging van de adviezen aan wethouder Bakker.

Jan Bakker: In de eerste maanden van het jaar hebben leerlingen van alle basisscholen het Energieproject gevolgd, ontwikkeld door het IVN Consultenschap Drenthe en gefinancierd door de gemeente. De ruim 160 leerkrachten hebben geprobeerd de scholieren bewust te maken van energie (wat is het) en energiebesparing (hoe doe je dat). De leerlingen hebben kennis kunnen nemen van de grote diversiteit aan themas die met energie en energieverbruik te maken hebben. Ik heb begrepen dat er met groot enthousiasme, bij zowel de leerkrachten als de leerlingen aan dit project gewerkt is. In de komende maand is er een expositie te bewonderen in de hal van het gemeentehuis, waar een opstelling te zien is van een aantal proeven die de leerlingen gedaan hebben.

* Klik hier voor fotoimpressie van deze expositie in het gemeentehuis

Simon Olbertijn, van het IVN Consulentschap Drenthe: Het is een prachtig project en door zijn diversiteit eigenlijk in alle gemeenten toepasbaar. We hebben te maken met een nieuwe generatie in een tijdperk waarin we het gebruik van energie steeds vanzelfsprekender vinden. Dan is het goed dat de kinderen bewust gemaakt worden van het feit dat het ook anders kan. Zo hebben ze onder andere kennis gemaakt met een waterrad, een windmolen die kan hijsen een echt zonnepaneel met warm water, een autootje op zonne energie, speelgoed met en zonder batterijen. Kinderen hebben op praktische wijze zelf gewerkt aan proeven met energie, onderzoek gedaan in de eigen school en overhandigen nu hun adviezen aan de gemeente. Tijdens de presentatie zijn de leerlingen de belangrijkste woordvoerders. De nieuwe generatie neemt het woord over de energie van morgen!

Roden, 12 mei 2005.