Ingezonden persbericht


----------
Studio NMO, donderdag 19 mei 2005 tussen 16.00 en 17.00 uur op 747AM

Imams bij defensie

Voor de aanstelling van imams als geestelijk verzorger in de krijgsmacht wacht defensie nog steeds op een door moslimorganisaties op te richten zendende instantie die garant kan staan voor inhoud en kwaliteit. De organisaties werken echter niet samen en de eerste aanstelling van een imam laat daarmee nog lang op zich wachten. Dit heeft staatssecretaris Van der Knaap vorige week geantwoord op vragen van PvdA-kamerleden Dijsselbloem en Eijsink.

Gaat deze bestuursstrijd ten koste van de betrokkenen en hoe groot is de behoefte aan imams binnen de krijgsmacht eigenlijk? Jan Kleijan (voorzitter militaire vakbond Acom), Angelien Eijsink (defensiewoordvoerder PvdA) reageren in de studio. Ook het (anonieme) verhaal van de ervaringen van een Islamitische soldaat bij de Nederlandse krijgsmacht.

OVSE-ambassadeur tegen moslimdemocratie

De organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft een speciale ambassadeur die belast is met de bestrijding van discriminatie en uitsluiting van moslims. Naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh brengt Ömür Orhun een driedaags bezoek aan Nederland. Hij zal praten met vertegenwoordigers van moslimorganisaties, vrijwilligersinstellingen en politici, onder meer met Tweede-Kamerlid Coskun Çörüz. In de uitzending zal hij toelichten wat de ambassadeur kan betekenen voor de integratie van moslims.

Kiesrecht in Koeweit

Deze week werd bekend dat vrouwen in Koeweit kiesrecht krijgen, maar het stemmen zal onderworpen worden aan de Islamitische wetgeving. Joukje Bijlsma (Amnesty International) vertelt wat dit betekent en licht de strijd die hieraan vooraf ging toe.

----------