Provincie Overijssel

Gedeputeerde Rietkerk en wethouder Van der Vinne sluiten Teerput in Vasse af

Op donderdag 19 mei aanstaande nemen gedeputeerde Rietkerk en wethouder Van der Vinne uit Tubbergen de hamer ter hand om het terrein van de Teerput in Vasse af te sluiten voor eventuele bezoekers.

Doordat de Teerput is afgedekt met grond en begroeid met gras en struiken is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Soms komt de teer toch weer aan de oppervlakte en geeft de afgedekte stortplaats het onderliggende vuil weer prijsgeeft. De gemeente controleert de stortplaats regelmatig en geeft haar bevindingen door aan de provincie. De provincie dekt de erupties af met grond om te voorkomen dat wandelaars met de verontreiniging in aanraking komen. Omdat de Teerpunt midden in een wandel- en fietsgebied ligt, hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel besloten om het terrein als extra beveiliging te voorzien van waarschuwingsborden en een afrastering om het (bewust of onbewust) betreden van het terrein zoveel mogelijk tegen te gaan. Het eerste waarschuwingsbord wordt donderdag dus geplaatst door gedeputeerde Rietkerk, portefeuillehouder Ruimte en Milieu in Overijssel en wethouder Van der Vinne van de gemeente Tubbergen.

De Teerput is in het begin van de jaren 60 ontstaan door een zandafgraving te gebruiken voor het storten van zogenaamd zuurteer. Ruim 40 jaar later heeft de provincie voor deze locatie een saneringsvisie laten maken door adviesbureau TTE uit Deventer waarin de verschillende saneringsmogelijkheden, van beheersing tot complete verwijdering, aan de orde komen. De kosten hiervan kunnen variëren van een half miljoen euro tot circa 36 miljoen euro.

Gezien de staat waarin de stortplaats verkeert en de geringe risico's voor mens en milieu hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel besloten de stortplaats nog niet op te nemen in het provinciaal saneringsplan 'Meerjarenprogramma Wet bodembescherming 2005-2009'. Prioriteit wordt op dit moment gegeven aan de sanering van de asbestverontreinigingen in Overijssel. Provincie en gemeente blijven de stortplaats en de uitwerking daarvan op mens en milieu ook de komende jaren goed controleren.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel