GroenLinks

Partijen organiseren hoorzitting subsidieregels ontwikkelingsorganisaties

19 mei 2005

GroenLinks organiseert vandaag samen met de PvdA, SP, D66, CU en SGP in de Tweede Kamer een hoorzitting met verschillende ontwikkelingsorganisaties. Het doel van deze bijeenkomst is om van deze organisaties te horen hoe zij denken over de nieuwe subsidieregels die de minister voor ontwikkelingssamenwerking wil invoeren.

De spelregels voor ontwikkelingsorganisaties gaan binnenkort veranderen. Het voorstel van GroenLinks om de vaste kamercommissie voor buitenlandse zaken een openbare hoorzitting over deze voorstellen te laten organiseren, stuitte op het verzet van een krappe meerderheid van CDA, VVD en LFP. Daarom doen de andere partijen het nu zelf.

Ontwikkelingssamenwerking kan nog steeds op een breed draagvlak onder de bevolking rekenen. In Nederland komt dat tot uiting in de vele organisaties die zich bezig houden met ontwikkelingssamenwerking. Grote organisaties zoals NOVIB en ICCO houden zich bezig met het alle aspecten rond ontwikkelingssamenwerking. Veel kleinere organisaties, zoals bijvoorbeeld Care Nederland of ZOA Vluchtelingenzorg houden zich vooral bezig met wederopbouw en noodhulp. Voor het goede werk dat al deze organisaties doen, ontvangen zij in meer of mindere mate subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De subsidieregels gaan binnenkort veranderen. Het onderscheid tussen de grote medefinancieringsorganisaties en de kleinere thematische medefinancieringsorganisaties verdwijnt, als het aan de minister ligt. Daarnaast wil de minister organisaties uitsluiten van overheidssubsidie als zij niet tenminste 25% van de jaarlijkse uitgaven uit eigen middelen kunnen betalen. Deze en andere voorstellen uit de regeling zullen worden besproken tijdens de hoorzitting vanmiddag.

De hoorzitting vindt plaats van 15.00 uur tot 18.00 uur in de Thorbeckezaal van het Tweede Kamergebouw. Wilt u hierbij aanwezig zijn dan kunt u zich aanmelden door een mail te sturen aan Y. Rahman; y.rahman@tweedekamer.nl

Farah Karimi