FNV

Bemiddelaar moet cao-conflict hoveniers vlottrekken

FNV Bondgenoten heeft werkgeversvereniging VHG en collega-vakbond CNV opgeroepen om een bemiddelaar in te schakelen. Het conflict over de cao voor de hoveniers sleept zich al maanden voort. "Het is nu zover gekomen dat bemiddeling noodzakelijk is. Puur om verdere escalatie te voorkomen", zegt cao-onderhandelaar Lutz Kressin van FNV Bondgenoten.

Mochten de werkgevers en het CNV niet op de bemiddelingspoging ingaan, dan volgt op 6 juni een landelijke staking.

In februari sloot het CNV met de werkgevers een cao-akkoord dat voor FNV Bondgenoten onacceptabel was. Hoveniers voeren nu al wekenlang estafetteacties voor een betere cao. Tot nu toe zonder enig resultaat.

De werkgevers willen dat hoveniers in de zomer 120 uur extra gaan werken. In de winter zouden ze deze te veel gewerkte dagen bij slecht weer kunnen compenseren. Op deze manier wordt het risico van slecht weer eenzijdig bij het personeel gelegd.

FNV Bondgenoten eist een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 maart en een eerlijke verdeling van het slecht-weer-risico tussen werkgevers en werknemers. De werkgevers hebben een eenmalige uitkering van 125 euro bruto in hun eindbod voorgesteld.