Het Nederlandse Rode Kruis

18 mei 2005
Duitse Rode Kruis ontvangt twee miljoen dossiers

Ook het Nederlandse Rode Kruis beschikt over ruim 27.000 dossiers met informatie over gesneuvelde, gewonde en vermiste Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in vreemde krijgsdienst waren. Het merendeel daarvan was in Duitse krijgsdienst, maar er zijn ook dossiers van Nederlanders in Engelse dienst.

Nederlandse vermisten
Ongeveer 25.000 Nederlanders werden lid van de Waffen-SS. Daarnaast namen Nederlanders ook dienst bij de Wehrmacht en andere Duitse legeronderdelen, zoals de Organisation Todt en de Kriegsmarine. Het is nog niet duidelijk of in de nu door Rusland vrijgegeven twee miljoen dossiers ook gegevens van Nederlandse vermisten zitten. Het is mogelijk dat de dossiers door de Russen naar nationaliteit zijn gescheiden.

Naar schatting zijn nog ongeveer duizend Nederlandse soldaten in Duitse krijgsdienst vermist. Jaarlijks ontvangt de afdeling Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis informatieverzoeken over vermissing of grafligging van gesneuvelden. Omdat het archief van Oorlogsnazorg veel informatie over de lotgevallen van individuen bevat, kan het vaak uitsluitsel geven aan nabestaanden.

Aantal verzoeken stijgt
Het aantal informatieverzoeken bij Oorlogsnazorg over de lotgevallen van Nederlanders in Duitse krijgsdienst stijgt. Het gaat nu om enkele tientallen per jaar. Pas nu durven mensen met hun vragen te komen over familieleden die vroeger aan de Duitse kant hebben gevochten.