Rijksmuseum van Oudheden


- 18 mei 2005 -

Multidisciplinair mummieonderzoek Rijksmuseum van Oudheden afgerond

PERSBERICHT

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden presenteert deze week de resultaten van multidisciplinair onderzoek naar zijn collectie Egyptische mummies. Het is de eerste keer dat een complete collectie Egyptische mummies zo grondig werd onderzocht. De 31 mensenmummies van het museum zijn in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gescand met geavanceerde Computer Tomografiescanners, terwijl de dierenmummies en lichaamsdelen werden geröntgend. Het onderzoek leverde een schat aan gegevens op en een primeur voor de egyptologie: de ontdekking van poppetjes in de buikholte van een aantal mummies. Dankzij een bijdrage van Philips kon het onderzoek worden gepubliceerd. Het boek `Egyptian Mummies' van conservator Maarten Raven en radioloog Wybren Taconis verschijnt nu in de nieuwe wetenschappelijke reeks van het museum, PALMA. AVRO Kunst maakte een documentaire over het leven van een van de gescande mummies.

Alle 31 mensenmummies, 73 dierenmummies en 28 gemummificeerde lichaamsdelen van het museum werden door radiodiagnotisch laboranten van het AMC doorgelicht. Zo konden de mummies gedetailleerd worden onderzocht zonder ze te beschadigen. Het scannen, dat buiten reguliere werktijd gebeurde, leverde een schat aan informatie op over mummificatietechnieken, leeftijd en geslacht van de overledenen, en over het leven van de oude Egyptenaren in het algemeen. Raadselachtig was de ontdekking van poppetjes zonder ledematen, vermoedelijk van aardewerk, die in de buikholte van twee mummies te zien waren. Dit is een tot op heden onbekend fenomeen in de egyptologie. Bij veel mummies werden sieraden, scarabeeën en amuletten tussen de windsels aangetroffen. Er werden ook opvallende anatomische en medische bijzonderheden aan de lichamen opgemerkt. De medische onderzoekers constateerden bij sommige mummies aderverkalking, botontkalking en ontstekingen aan gewrichten of in de mondholte. De meeste mummies hadden breuken in de schedel als gevolg van het verwijderen van de hersenen via de neus. Andere specialisten konden na bestudering van de mummificatietechniek vaststellen dat enkele mummies uit hetzelfde `mummificatie-atelier' afkomstig zijn. Bij het onderzoek waren ook antropologen, biologen en paleopathologen betrokken.

Geïnspireerd door het project maakte AVRO Kunst de Close Up-documentaire `Het Spoor van de Mummie'. Deze documentaire, die in oktober 2005 wordt uitgezonden, vertelt het verhaal over een van de mummies, die van priester Anchhor uit ca. 625 v. Chr. Het museum heeft plannen voor een tentoonstelling over het onderzoek en over Anchhor in het bijzonder.

Het boek `Egyptian Mummies. Radiological Atlas of the Collections of the National Museum of Antiquities' vormt het eerste deel van de nieuwe wetenschappelijke reeks van het museum: `Papers on Archaeology of the Leiden Museum of Antiquities' (PALMA). In deze serie zal het Rijksmuseum van Oudheden in de toekomst zijn wetenschappelijk onderzoek publiceren. PALMA komt uit bij Brepols Publishers (België).

Het onderzoeksproject werd gesteund door Philips, het Academisch Medisch Centrum, Het Motorhuis (Leiden) en Brepols Publishers.