Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 17 mei 2005

Werkzaamheden Partycentrum Hercules Het college verstrekt opdracht voor het uitvoeren van diverse werkzaamheden aan Partycentrum Hercules in Diessen. Naast onderhoudswerkzaamheden aan het dak wordt de ventilatie-installatie vervangen. Een deel van de werkzaamheden vloeit voort uit het gewijzigd gebruik (als horecagelegenheid) van Hercules.

Voorstellen aan de gemeenteraad

Strategische positie Intergas Wijziging van rijksbeleid verhinderde enkele jaren geleden de voorgenomen verkoop van Intergas. Om ook in de toekomst succesvol te kunnen opereren, is de bezinning op de strategische positie van Intergas voortgezet. Onlangs namen de aandeelhouders van Intergas onder meer het principebesluit om de drie activiteiten van het huidige Intergas - verkoop en levering van gas/elektriciteit, aanleg en onderhoud van het distributienetwerk en bezit en beheer van het netwerk - onder te brengen in zelfstandige vennootschappen onder een nog op te richten holding. Verder willen de aandeelhouders het leveringsbedrijf verkopen evenals - na verkenning van de opties - het meerderheidsbelang in het infrabedrijf. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld in te stemmen met de principebesluiten van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Intergas NV. Voorwaarde die het college hieraan verbindt is dat bij de raadsbehandeling inzicht moet bestaan in de financiële gevolgen voor de gemeente. Die financiële duidelijkheid is er nu namelijk nog niet.

Bestuursovereenkomst reconstructieplan Beerze Reusel Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om - in het kader van de Reconstructiewet - een bestuursovereenkomst aan te gaan met Gedeputeerde Staten. In deze bestuursovereenkomst wordt geregeld op welke wijze de gemeente betrokken wordt bij de totstandkoming en uitvoering van het reconstructieplan Beerze-Reusel' en er worden afspraken gemaakt over afstemming van procedures voor vaststelling of herziening van bestemmingsplannen.

Woningbouwprogramma
Omdat er in de gemeente Hilvarenbeek maar een beperkt aantal woningen gebouwd mag worden - overeenkomstig de provinciale richtcijfers - en het van belang is te zorgen dat de te bouwen woningen evenwichtig verdeeld worden over de verschillende woningtypen, groepen woningzoekenden en dorpskernen, wordt jaarlijks een woningbouwprogramma opgesteld. Aan de gemeenteraad wordt het woningbouwprogramma voor 2005 ter vaststelling voorgelegd. Dit programma - dat betrekking heeft op 27 woningen (4 te realiseren in exploitatiegebieden en 23 op zogenaamde inbreidingslocaties' - bevat eveneens een door-kijk naar de volgende vijf jaar. Daarbij is rekening gehouden met de invulling van de vrijkomende locaties ten behoeve van een nieuw cultureel centrum in Hilvarenbeek.
Tevens wordt voorgesteld de bereidheid uit te spreken om in de toekomst woning-bouwcontingent beschikbaar te stellen voor het centrumplan in Hilvarenbeek (circa 22 woningen) en voor ontwikkelingen in Baarschot (circa 20 woningen).

Verordening Afvalstoffenheffing en reinigingsrecht 2005 Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de Verordening Afvalstoffenheffing en reinigingsrecht 2005 gewijzigd vast te stellen. In deze wijziging zijn de besluiten verwerkt om de afvalstoffenheffing te verlagen en een financiële tegemoetkoming te verstrekken aan inwoners die om medische redenen meer afval hebben.

Wijziging gemeenschappelijke regeling GGD en RAV Ondermeer vanwege schaalvergroting - gericht op betere dienstverlening en bedrijfsvoering met een kostendekkende exploitatie - wordt voorgesteld één gemeenschappelijke regeling in te stellen voor de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) in Midden- en West-Brabant Brabant-Noord.

Ontwerp-bestemmingsplan Begraafplaats Beekseweg' Aan de raad wordt het voorstel gedaan het ontwerp-bestemmingsplan vast te stellen voor de begraafplaats aan de Beekseweg (nabij Annanina's rust). Het bestemmingsplan voorziet in realisatie van een begraafplaats, mortuarium en crematorium. Zodra het plan door de gemeenteraad is vastgesteld, wordt het gedurende vier weken ter visie gelegd.

Ontwerp-bestemmingsplan Loosche Akkers' Het ontwerp-bestemmingsplan Loosche Akkers 2004-1' wordt ter vaststelling aan de raad voorgelegd. Dit plan betreft een zogenaamd reparatieplan' voor een gedeelte van het Loosche Akkers waaraan Gedeputeerde Staten eerder - vanwege de woningbouw-contingenten - goedkeuring onthield.
Inmiddels is er binnen het gestelde contingent ruimte ontstaan. Met vaststelling van het ontwerp-bestemmingsplan kan het resterende gedeelte van Loosche Akkers worden gerealiseerd.

Uit een eerdere collegevergadering (10 mei 2005)

Ontwikkeling Plein 40-45, Hilvarenbeek Het college heeft besloten - gelet op de advisering van de commissie ROV - om het plan van Stichting Woningbedrijf Hilvarenbeek (SWH) onafhankelijk stedenbouwkundig te laten toetsen. Daarbij dient nadrukkelijk aandacht te worden besteed aan een deugdelijke motivering. Ambtelijk dient de parkeernorm kwantitatief nader onderbouwd te worden.
Aan SWH wordt gevraagd aan te geven wat ze reeds gedaan heeft om aantasting van privacy te voorkomen en wat ze daar nog aan kan doen. Tevens is besloten om het collegebesluit van 7 december 2004 openbaar te maken. Op 7 december jl. werd besloten vast te houden aan het plan voor 7 appartementen en 1 grondgebonden woning en niet te kiezen voor 3 woningen, omdat het verzoek volkshuisvestelijk onvoldoende is onderbouwd, en omdat het college het verzoek wenst te betrekken bij de stedenbouwkundige visie, die - gelet op de ontwikkelingen aan de noordzijde van het plein - nog opgesteld dient te worden.