SENIORWEB


Utrecht donderdag 19 Mei 2005

Gratis Computerbrevet voor senioren (CBVS)

Vanaf vandaag kunnen vijftigplussers gratis hun computerkennis testen op de website www.cbvs.nl. Bij voldoende resultaat bij de online toets, krijgt men bovendien het Computerbrevet voor senioren (CBVS) toegestuurd. Het CBVS is voor iedereen toegankelijk en toetst de huidige opgedane kennis.

Aanleiding
Momenteel is de groep vijftigplussers bezig aan een inhaalslag wat betreft computer- en internetgebruik. De vijftigplussers leren dit zelf, in cursusverband bij SeniorWeb of krijgen hulp van hun kinderen of kleinkinderen. Een veelgestelde vraag vanuit deze groep was: hoe kan ik mijn opgedane kennis toetsen? SeniorWeb, dé organisatie die iedereen die niet met de computer is grootgebracht de mogelijkheden van de computer en internet zelf wil laten ervaren en Visual Steps, uitgever en marktleider van Computerboeken voor Senioren hebben daarom het Computerbrevet voor senioren (CBVS) ontwikkeld .

Het CBVS
De vragen uit het CBVS hebben betrekking op de lijst leerdoelen die is samengesteld door SeniorWeb en haar docenten in samenwerking met Addo Stuur, internationaal bekend door zijn computerboeken, zoals Windows voor senioren. De leerdoelen omvatten naar onze mening de kennis en vaardigheden die iemand moet hebben na een basiscursus Windows XP. Uiteraard kunnen deze leerdoelen in de toekomst veranderen. Daarom is de lijst samengesteld voor het jaar 2005.De leerdoelen bestaan uit een praktisch en theoretisch gedeelte.

Het praktische gedeelte: Het theoretische gedeelte:
Windows Computerkennis Tekstverwerking
Bestandsbeheer
Internet en e-mail

U kunt zoals eerder vermeld het CBVS vinden op www.cvbs.nl. Hier vindt u tevens een overzicht van de werkwijze, leerdoelen en het docentenmateriaal. Bovendien geeft deze website antwoord op de meest gestelde vragen over de achtergrond van het Computerbrevet voor senioren (CBVS).

Voorbereiding
Men kan het CBVS halen met behulp van reeds opgedane kennis. Men kan natuurlijk altijd voor hulp naar een SeniorWeb leercentrum in de buurt (zie www.seniorweb.nl/leercentra) en tenslotte is er een cursusboek Computerbrevet voor senioren met Windows XP ontwikkeld dat senioren kunnen gebruiken als voorbereiding op dit computerbrevet. Met dit boek leren senioren stap voor stap de basisbeginselen van het besturingssysteem Windows XP kennen.


---


---

Over SeniorWeb
SeniorWeb wil iedereen die niet met de computer is grootgebracht de vele mogelijkheden van internet laten ervaren. SeniorWeb heeft een overzichtelijke website, met nieuws, tips en tal van mogelijkheden om zelf mee te doen. Vrijwilligers van SeniorWeb geven door het hele land computercursussen, begrijpelijk en betaalbaar voor iedereen. Wie zich aan wil sluiten bij SeniorWeb kan voor 20 euro per jaar lid worden van de vereniging. SeniorWeb biedt haar 48.000 leden een ruim aanbod aan diensten. Zo kunnen leden gebruik maken van SW Computerhulp(hulp via email en aan huis), SW Magazine(kwartaalblad en cd-rom), SW Webcontact(diverse interactieve contactmogelijkheden), SW korting(korting op diverse producten en diensten) en SW Cursus(cursussen via internet en in de buurt).

Cijfers SeniorWeb 2004 2003 2002 Leden 39.000 24.000 12.000 Websitebezoekers per maand 600.000 450.000 350.000 Ambassadeurs (vrijwilligers) 1.600 1.600 1.500 Cursisten 45.000 45.000 40.000

Over de Visual Steps(tm)-methode
De Visual Steps(tm)-methode is ontwikkeld door Addo Stuur in samenwerking met de Universiteit van Twente, faculteit der Toegepaste Onderwijskunde, afdeling instructietechnologie.

Computerbrevet voor senioren met Windows XP
Computerbrevet voor senioren met Windows XP is geschreven volgens de Visual Steps-methode. Deze boeken zijn bijzonder door de: Inhoud. Er is rekening gehouden met de wensen, kennis en vaardigheden van beginnende computergebruikers. De structuur. Met gaat direct aan de slag. Door de kleine stappen kan men gemakkelijk de instructie volgen. Schermafbeeldingen. Men werkt aan de hand van schermafbeeldingen. Zo kan men snel zien of men nog op de goede weg is.
Uitvoering. Het boek is uitgevoerd in een fors formaat en bevat prettige, grote letters voor de leesbaarheid. U

Noot voor de redactie (