Verbond van Verzekeraars

Grote branden weer op niveau

Het gaat goed met de grote branden. Het aantal branden met een schade van meer dan één miljoen euro is in 2004 met 35 procent gedaald en de bijbehorende schadelast met 28 procent. Dat blijkt uit de Brandbrief van het Verbond.

Peter Vogelsang, beleidsmedewerker Schadeverzekering bij het Verbond, meent dat de daling mogelijk kan worden toegeschreven aan de activiteiten die verzekeraars ontplooien op preventief gebied. Toch blijft de schade door grote branden op een dusdanig hoog niveau dat er continu aandacht moet worden geschonken aan preventie.

Oplopende schade
De ontwikkeling van de schadelast van grote branden baarde verzekeraars in 2003 nog grote zorgen. Na een daling in de jaren 2001 en 2002 liep de schade weer flink op, bijna richting topjaar 2000. In het afgelopen jaar lijkt de situatie echter te zijn teruggekeerd op het niveau van voor het millennium. De totale schadelast van grote branden bedroeg 458 miljoen euro. Een daling van maar liefst 28 procent ten opzichte van 2003, toen de schadelast nog 635 miljoen bedroeg.

80-20 regel
In aantallen zijn er in het afgelopen jaar 84 grote branden geweest, terwijl het gemiddelde over de periode 1987 2004 nog 92 bedroeg. Tussen 2000 en 2003 lag het aantal grote branden gemiddeld zelfs op 112 branden per jaar. Bij deze aantallen is overigens niet gecorrigeerd voor het groeiende aantal bedrijven. Projectleider Fred Treur van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek benadrukt dat bij grote branden de zogenoemde 80-20 regel opgaat. Dat wil zeggen dat enkele branden het grootste deel van de schadelast veroorzaken. De grootste branden in 2004 betroffen de brand in een kartonfabriek in Eerbeek (schade 70 miljoen euro) en een brand in een kaasfabriek in Lutjewinkel (goed voor 60 miljoen).

Totaalresultaten
Het Verbond houdt sinds 1987 overzichten bij van branden met een schade van meer dan één miljoen euro. Om deze schaden door de jaren heen goed te kunnen vergelijken, zijn de bedragen over de periode 1987 2004 gecorrigeerd voor de jaarlijkse inflatie.
Eind juni presenteert het Verbond de totaalresultaten van brandverzekeraars, die ook in het financieel jaarverslag van de verzekeringsbranche worden opgenomen. Dan zal ook blijken of de afname van het aantal grote branden de resultaten van brandverzekeraars gunstig heeft beïnvloed.
Een volledig overzicht van de grote branden (vanaf 2002) is hier te vinden.

Verzekerd!, mei 2005