Gemeente Eindhoven

Persbericht: 19 mei 2005, no. 115

Sportparticipatie in Eindhoven, ontwikkelingen in 2000 en 2004

Eind 2004 onderzocht de afdeling Bestuursinformatie en Onderzoek (BIO) van de gemeente Eindhoven de sportparticipatie in Eindhoven. In 2000 is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd.

De sportparticipatie in Eindhoven is in de afgelopen 4 jaar toegenomen van 62% van de Eindhovenaren in 2000 naar 64% in 2004 en ligt boven het landelijk gemiddelde. Ook voldoet de Eindhovense sportdeelname aan de participatienorm van 62% zoals die in de programmabegroting van de gemeente Eindhoven is vastgesteld.

Het sportgedrag van de Eindhovenaren is in overeenstemming met de landelijke tendensen van ontsporting en individualisering van de sport. De individualisering manifesteert zich vooral in de groei van solosporten, ten nadele van de teamsporten/ georganiseerde sporten.

De deelname van de sportparticipatie onder etnische minderheden in Eindhoven blijft nog steeds achter in vergelijking met de gemiddelde bevolking, ook in vergelijking met de landelijke ontwikkeling. De geringere sportdeelname geldt ook voor de impulsbuurten. Ook de 65-plussers sporten minder dan gemiddeld. Maar zij zijn in de afgelopen vier jaar meer gaan sporten dan de andere leeftijdsgroepen.

© 2005 Gemeente Eindhoven