Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

Wmo-AWBZ

Dossiers > Wmo-AWBZ > Nieuwsberichten

Richtlijn `AWBZ en onderwijs' blijft voorlopig ongewijzigd

Nieuwsbericht, 19-5-2005

Ross en minister Van der Hoeven (OCW) zijn voorlopig positief over de richtlijn `afbakening en reikwijdte AWBZ en onderwijs'.

Dat staat in de brief van staatssecretaris Ross en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer. De bewindslieden baseren zich op een evaluatie van het eerste half jaar van de richtlijn. In die tijd hebben ongeveer 670 kinderen met een complexe handicap gebruik gemaakt van de regeling.

Sinds 1 augustus 2004 zorgt de richtlijn `Afbakening en reikwijdte AWBZ en onderwijs' ervoor dat meer kinderen met een zware beperking onderwijs kunnen volgen. Het gaat om kinderen met een meervoudige handicap voor wie het speciaal onderwijs en met een 'rugzakje' niet genoeg zijn om naar school te kunnen gaan. Met extra AWBZ-zorg tijdens schooluren kunnen deze meervoudig gehandicapte kinderen wel onderwijs volgen.

De ouders van de kinderen zijn tot nu toe tevreden over de werking van de richtlijn. Over het papierwerk dat nodig is om het extra budget aan te vragen zijn indicatiestellers, scholen en
ouders minder tevreden. Uit de halfjaarlijkse evaluatie bleek verder dat er veel verschillen waren in de toepassing van de richtlijn. Ross heeft het Centrum Indicatiestelling Zorg gevraagd om de toepassing van de richtlijn te uniformeren.

Ross en Van der Hoeven vinden een half jaar te kort om een conclusie te trekken over de werking van de richtlijn. Voorlopig zijn ze allebei positief. Eind 2005 komen Ross en Van der Hoeven met een standpunt over de richtlijn. Hoe die er in de toekomst uitziet, hangt af van ontwikkelingen in de AWBZ en in het onderwijs.

Verwijzingen


* Evaluatie van de richtlijn afbakening en reikwijdte AWBZ en onderwijs en voorlopig standpunt Kamerstuk | 13-5-2005
* Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Externe link