GroenLinks

Voetbalkennis Verdonk kost Kalou het Nederlanderschap

19 mei 2005

De succesvolle Feyenoord-spits Kalou wordt niet versneld Nederlander omdat Oranje ook zonder hem prima kan presteren op het aankomende WK, aldus minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken. Kennelijk heeft minister Verdonk veel verstand van voetbal.

GroenLinks vraagt minister Verdonk hierover om opheldering. Van Basten. Marijke Vos vindt het onbegrijpelijk dat rondom de naturalisatie van Kalou een controverse ontstaat tussen staatssecretaris Ross van VWS en de bondscoach Van Basten enerzijds en minister Verdonk aan de andere kant. Het is onzinnig om een politieke discussie te voeren over de vraag of het wenselijk is dat Kalou tijdens het WK voor Nederland kan uitkomen. Blijkbaar wil minister Verdonk tijdens het WK in de dug out plaatsnemen naast bondscoach Minister Verdonk moet zich niet bemoeien met de selectie van Oranje, maar zich baseren op het oordeel van de verantwoordelijke voetbaldeskundigen.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de naturalisatieprocedure van de voetballer Kalou, in aanvulling op eerder gestelde vragen


1. Kent u het bericht dat u in een toelichting op uw besluit om de voetballer Kalou niet via een versnelde procedure te naturaliseren aangeeft dat het Nederlandse voetbalelftal prima kan presteren zonder de inzet van Salomon Kalou? Zo ja, klopt dit bericht en kunt u dit tactisch en strategisch onderbouwen?


2. Welke personen heeft u precies geconsulteerd rondom het naturalisatieverzoek van Kalou? Heeft u in dit verband kennis genomen van de internetsite van de heer Kruyff waarin hij stelt: `als je in staat bent om met je verstand de uitzondering te onderkennen, dan schep je nooit een precedent', en dat daar volgens de heer Kruyff uit voort moet vloeien dat Kalou versneld de Nederlandse nationaliteit moet krijgen? Zo ja, wat vindt u van Kruyff's opvatting?


3. Kunt u aangeven hoe het kan dat de staatssecretaris van VWS samen met de bondscoach van de KNVB en het Nederlands Olympisch Comité wél tot het oordeel kon komen dat er een wezenlijk Nederlands belang aanwezig is om Kalou voor een versnelde naturalisatie in aanmerking te laten komen? Moet hieraan de conclusie worden verbonden dat de staatssecretaris van VWS wel degelijk vindt dat het Nederlandse voetbalelftal niet goed kan presteren zonder de inzet van Kalou? Volgt hier uit voort dat de staatssecretaris van VWS en de bondscoach van de KNVB geen verstand van voetballen hebben?


4. Op welke informatie heeft u dit argument gebaseerd? Heeft u uitgebreid contact onderhouden met bondscoach Van Basten over de noodzakelijkheid van de inzet van Kalou? Heeft u een uitgebreide spelanalyse opgesteld of laten opstellen over de voetbalkwaliteiten van Kalou? Heeft u uit hoofde van uw ministerschap wellicht met bondscoach Van Basten gesproken over zijn voornemens voor wat betreft de te kiezen strategie bij de te spelen voetbalwedstrijden? Zo ja, welke strategie kunnen voetballiefhebbers van de bondscoach verwachten? Meent u nu werkelijk dat voor de beoordeling van de vraag of de versnelde naturalisatieprocedure ex artikel 10 Rijkswet op het Nederlanderschap voor sporters toegepast moet worden van belang is of een sporter uiteindelijk opgesteld wordt of niet? Zo ja, vindt u dan ook niet dat er daardoor een mogelijk ongerechtvaardigd onderscheid wordt gemaakt tussen sporters die een teamsport beoefenen en sporters, zoals bijvoorbeeld tennissers en hardlopers, die solistische sporten beoefenen?


5. Kunt u aangeven welke garanties u kunt bieden voor de prestaties van het Nederlandse voetbalelftal tijdens de WK te Duitsland zonder de deelname van Kalou?

Marijke Vos

«