Gemeente Gouda


gemeenten onderzoeken autobezit bijstandcliënten (19/05/05)

Per 1 mei zijn de gemeenten in Midden-Holland (Bergambacht, Bodegraven, Boskoop, Gouda, Moordrecht, Nederlek, Nieuwerkerk aan den IJssel, Ouderkerk, Reeuwijk, Vlist, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle) gestart met het project Regionaal Onderzoek Bijstand en Autobezit (ROBA). Via een bestandskoppeling tussen de Rijksdienst voor wegverkeer (RDW) en de sofi-nummers uit de bijstandsadministraties van de deelnemende gemeenten, wordt nagegaan in hoeverre bijstandsgerechtigden voorkomen die één of meer voertuigen op hun naam hebben staan met een waarde van boven het vrij te laten bescheiden vermogen. Afhankelijk van de uitkomst van de bestandsvergelijking, wordt met de betreffende cliënten gesproken. Dit kan gevolgen hebben op hun uitkering.

samenwerkingsovereenkomst sociale recherche

De gemeenten in de regio Midden-Holland werken samen op het gebied van voorkomen en bestrijden van fraude met sociale zekerheidsuitkeringen. Hiervoor is met ingang van 1 april 2005 een samenwerkingsovereenkomst sociale recherche afgesloten. Door op regionaal niveau samen te werken, wordt effectiever tegen structurele vormen van fraude opgetreden. De betrokken gemeenten verwachten een toegevoegde waarde van het bundelen en delen van kennis, expertise, personele inzet en methodieken op het gebied van opsporing van fraude WWB. Hierdoor worden meer fraudegevallen teruggedrongen of voorkomen. Vanuit deze bundeling wordt intensiever en ook effectiever tegen meer structurele vormen van fraude opgetreden door projecten of themaonderzoeken met andere partners op het terrein van de handhaving sociale zekerheid uit te voeren, zoals het project Regionaal Onderzoek Bijstand en Autobezit (ROBA).

hoogwaardig handhaven
De gemeenten in de regio Midden-Holland doen aan hoogwaardig handhaven. Dit houdt in dat de cliënt optimaal geïnformeerd wordt over zijn of haar rechten en plichten en dat de dienstverlening geoptimaliseerd wordt. De gemeenten ondersteunen mensen die aangewezen zijn op een bijstandsuitkering; mensen die geen recht hebben op een uitkering krijgen deze niet. Als er fraude wordt geconstateerd, wordt dit streng aangepakt. Op deze manier ontstaat een werkwijze die streng maar rechtvaardig is. Ook op provinciaal en landelijk niveau werken de gemeenten samen met diverse partijen zoals de politie de belastingdienst en de UWV in het kader van handhaving.

Footer