Gemeente Amsterdam

Jaarverslag 2004 van de Commissie van toezicht op de politiecellen verschenen

19 mei 2005
---
Djoe Lan Tan

De politie Amsterdam-Amstelland heeft de meeste van de aanbevelingen van de Commissie van toezicht op de politiecellen niet of niet volledig uitgevoerd. Dat constateert deze onafhankelijke commissie in haar jaarverslag over 2004. De commissie ziet toe op de naleving van de voorschriften die gelden voor politiecellen en de zorg voor arrestanten. Bepaalde aanbevelingen doet de commissie al vele jaren, zoals het niet alleen bij uitzondering informeren van naasten over het verblijf in een politiecel. Hetzelfde geldt voor het verstrekken van een document waarin in een voor de arrestant begrijpelijke taal wordt uitgelegd waarom hij of zij van zijn of haar vrijheid is beroofd. De commissie vraagt zich af waarom de aanbevelingen niet worden uitgevoerd. Aan de goede wil van de korpsleiding lijkt het niet te liggen: de aanbevelingen worden elk jaar grotendeels overgenomen.

De praktijk blijkt echter weerbarstig. Toch betekent dit niet dat er geen verbeteringen zijn. Integendeel, de kwaliteit van de arrestantenzorg in de politieregio Amsterdam-Amstelland is de laatste jaren duidelijk verbeterd. Dit komt vooral door de bouw van drie grote cellencomplexen, waarvan de laatste vorig jaar in Zuidoost is geopend. De cellencomplexen voldoen aan de huidige veiligheidseisen en hebben voldoende voorzieningen, zoals luchtplaatsen en rookruimten. Maar bovenal beschikken de complexen over professionele arrestantenverzorgers.

In 2003 constateerde de commissie al dat er in de communicatie tussen de cellencomplexen en de wijkbureaus waar de zaken van arrestanten worden afgehandeld, wel eens wat fout gaat. Dat bleek ook nu weer het geval. Zo gebeurde het regelmatig dat arrestanten niet over medicijnen of documenten konden beschikken, omdat die op het bureau waren achtergebleven.

Tenslotte zijn twee zaken zo sterk verbeterd, dat de commissie daarover geen aanbevelingen meer hoeft te doen. De jarenlange problemen met de schoonmaak van politiecellen lijken nu te zijn opgelost. En ook de maatregelen voor een betere opvang van geestelijk gestoorden - zodat die niet nodeloos in een politiecel moeten verblijven - lijken hun vruchten af te werpen.

Een exemplaar van het verslag is verkrijgbaar bij het secretariaat van de Commissie, Directie Juridische Zaken, stadhuis Amsterdam, telefoon 020 552 3561.

pb-098 Download Jaarverslag 2004 Commissie van toezicht op politiecellen