Nieuw-Vlaamse Alliantie


De Eliagelden komen er eindelijk aan! (19/05/05)

Gisteren verscheen in het Belgisch Staatsblad het Ministerieel Besluit dat de Elia-heffing regelt voor de periode 2004-2009. De Elia-heffing compenseert de inkomstenderving van de gemeenten ingevolge de liberalisering van de elektriciteitsmarkt.
Deze federale heffing wordt vanaf 1 juli 2005 aangerekend door de elektriciteitsleveranciers per megawattuur. De heffing geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren.
Op deze heffing wordt 21% BTW aangerekend die onmiddellijk doorgestort wordt aan de federale schatkist. Bedrijven en zelfstandigen kunnen deze BTW-bijdrage in hun aangifte recupereren, particulieren kunnen dat niet.

N-VA eist dat het BTW-bedrag betaald door particulieren teruggestort wordt naar de Vlaamse overheid. Deze belasting is namelijk alleen van toepassing in Vlaanderen. De Vlaamse overheid kan met deze inkomsten energiebesparende maatregelen financieren.
N-VA eist eveneens dat de federale overheid het fiscaal gunstregime dat ze voor zichzelf voorziet, onmiddellijk afschaft. Uit het Ministerieel Besluit blijkt immers dat het federale overheidsbedrijf NMBS slecht op één afnamepunt belast wordt, met name het tractie-onderstation Berchem. Alle andere afnamepunten worden vrijgesteld! Andere Vlaamse bedrijven worden echter per afnamepunt belast.

Het principe van federale loyaliteit is hier absoluut zoek. De federale overheid eigent zich niet alleen middelen toe waar ze geen recht op heeft, maar daarnaast creëert ze nog een fiscaal gunstregime voor zichzelf. Dit gunstregime discrimineert bovendien alle Vlaamse bedrijven.

Auteur:
Jan Peumans, burgemeester en Vlaams parlementslid Frieda Brepoels, ondervoorzitter en Europees parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be