Veilig Amsterdam


Veilig op straat > Medewerkers Toezicht & Veiligheid Subthema Medewerkers Toezicht & Veiligheid

Amsterdammers die zich onveilig voelen in de openbare ruimte passen hun gedrag aan. Zij mijden plekken en tijdstippen die ze als onveilig ervaren. Niet alleen Amsterdammers maar ook de gemeenteraad van Amsterdam wil meer toezicht op straat. Daarom zijn sinds enige jaren de professionele toezichthouders -MTV'ers- actief.

Voorkomen
MTVers beschikken niet over bijzondere bevoegdheden. Wel hebben zij extra vaardigheden op het gebied van weerbaarheid, EHBO, wetskennis en communicatie. Ze zijn in dienst bij Stadstoezicht, maar werken vanuit politiebureaus onder regie van de politie. Die gaat na wanneer extra toezicht nodig is en vraagt dat vervolgens aan.

Dit kan om verschillende redenen nodig zijn: om overlast op straat tegen te gaan, door mensen aan te spreken op hun gedrag, of voor assistentie bij snelheids-, alcohol- of toegangscontroles. Zonodig kan een MTVer assistentie van de politie vragen. MTVers worden ook in groepen ingezet op hot spots. Dat gebeurt bijvoorbeeld om zakkenrollerij tegen te gaan op markten. Zij zijn te herkennen aan hun blauw-zwarte uniform.

Aanpakken
Bij de eerste evaluatie bleken politie en MTVers zeer tevreden te zijn over de samenwerking. Het aantal MTVers is dan ook uitgebreid van 36 naar ongeveer 60 mensen en ze werken afwisselend door de hele stad.

MTV-ers samen met politie op stap

Kijk ook bij

Beleidsdocumenten »