Gemeente Utrecht

Leidsche rijn utrecht viert haar tiende verjaardag

Dit jaar viert het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn haar tiende verjaardag. Onder het motto "De Ontdekking van Leidsche Rijn" wordt dit jubileumjaar gevierd met allerlei festiviteiten. Er staan twee feestweekeinden op het programma en bestaande evenementen krijgen een extra jubileumtintje. Daarnaast verschijnt een jubileumboek.

Uit de recente Utrecht Monitor blijkt dat Leidsche Rijn door de inwoners van de stad Utrecht wordt gewaardeerd om de gevarieerde bebouwing en de hoeveelheid groen. Wat daarbij opvalt, is dat de waardering stijgt naarmate men het stadsdeel frequenter bezoekt. In het kader van 10 jaar Leidsche Rijn worden de bewoners van de 'bestaande stad' daarom uitgenodigd om Leidsche Rijn te ontdekken.

In samenwerking met diverse partijen en bewoners van Leidsche Rijn is een gevarieerd programma voor het jubileumjaar opgesteld. De activiteiten leggen de nadruk op de veelzijdigheid van Leidsche Rijn. De festiviteiten in het jubileumjaar concentreren zich in twee weekenden. Het eerste is op 25 en 26 juni; het tweede staat gepland voor 27 en 28 augustus 2005. Tijdens het eerste weekend treden The Lunatics op, zijn er meer dan 60 straatfeesten en presenteert de Woonmanifestatie Vleuterweide het nieuwe woningaanbod in deze wijk. Tijdens het tweede weekend kunnen belangstellenden op de fiets stappen voor een uitgebreide jubileumroute door het gebied waarbij de verwevenheid van het oude landschap met het nieuwe Leidsche Rijn centraal staat. Ook vindt in dat weekend een Woonmanifestatie met het woningaanbod van heel Leidsche Rijn plaats. Op de website www.leidscherijn.nl staat een uitgebreid programmaoverzicht.

Jubileumboek

Ter gelegenheid van 10 jaar Leidsche Rijn wordt een boek samengesteld waaraan onder andere Dirk van Weelden bijdragen zal leveren. Niet alleen de hedendaagse situatie, maar ook het rijke, archeologische verleden van het gebied komt in dit boek aan bod. Het belooft een persoonlijke ontdekkingreis door Leidsche Rijn te worden. Het boek verschijnt eind dit jaar.

Dirk van Weelden (1957) debuteerde in 1987 samen met Martin Bril met de inmiddels klassieke Arbeidsvitaminen, het ABC van Bril & Van Weelden. Daarna publiceerde hij de romans Tegenwoordigheid van geest (1989), Mobilhome (1991), Oase (1994) en Orville (1997). Meest recente titels: Van hier naar hier, essays en verhalen (1999) en Het refrein, novelle (2000) en Looptijd, roman (2003). Voor Mobilhome ontving hij de Multatuliprijs 1992, voor zijn oeuvre tot dan toe de Frans Kellendonkprijs 1999.

Masterplan

Tien jaar geleden, juni 1995, presenteerde de gemeente de eerste schetsen voor Leidsche Rijn in het 'Masterplan'. Twee jaar later, in 1997, volgde een concrete uitwerking van dit plan en ging de eerste paal de grond in. In 1998 ontvingen de eerste bewoners in Langerak hun sleutel. Daarna is het snel gegaan. Inmiddels staan er in het nieuwe stadsdeel ruim 10.000 woningen en zijn er onder meer twee winkelcentra, diverse parken, gezondheidscentra, scholen en een NS-station gerealiseerd. Ook de bedrijvenlocaties Papendorp en De Wetering krijgen steeds meer vorm. De komende tien jaar krijgt Leidsche Rijn haar eigen centrum, worden nog eens 20.000 woningen gebouwd en groeien de bedrijven- en kantorenlocaties uit tot uiteindelijk 270 hectare bruto bedrijventerrein en 720.000 m2 kantooroppervlak (bruto). Uiteindelijk zal Leidsche Rijn qua omvang vergelijkbaar zijn met Delft of Leeuwarden.