Gemeente Harlingen

Gemeenteraad wijzer na hoorzitting leerlingenvervoer 19-5-2005
De gemeenteraad van Harlingen heeft op 18 mei naar aanleiding van signalen van verontruste ouders een hoorzitting georganiseerd over de voorgenomen bezuinigingen op het leerlingenvervoer in Harlingen en in vijf andere gemeenten.
In Harlingen wordt, net als in veel andere gemeenten, de Modelverordening van de VNG gehanteerd. Deze verordening is de afgelopen jaren in Harlingen soepel en ruimhartig uitgevoerd, wat er toe geleid heeft dat de kosten van het leerlingenvervoer uit de hand dreigen te lopen. In de zes gemeenten is door de colleges besloten om de bestaande verordening niet te veranderen, maar om deze stringenter toe te passen.

Tijdens de hoorzitting werd het woord gevoerd door achtereenvolgens de directeur van de sbo-school "It Twaspan" in Leeuwarden, de directeur van "De Bolder" in Franeker, een woordvoerster van alle directeuren van de basisscholen in Harlingen en een tiental bezorgde ouders. Alle sprekers gaven aan tegen de voorgestelde bezuinigingen te zijn. De daarvoor aangevoerde argumenten waren o.m.:

* Het gaat om de meest kwetsbare kinderen in de samenleving.
* Deze kinderen zijn, ondanks extra zorg op de basisscholen, daar vastgelopen.

* Het gaat om kinderen die behoefte hebben aan structuur en die niet om kunnen gaan met prikkels van buitenaf; het gebruik maken openbaar vervoer zorgt voor dat soort ongewenste prikkels.
* Door de voorgenomen bezuiniging zal een aantal kinderen, dat vastloopt in het reguliere basisonderwijs, geen gebruik meer kunnen maken van het speciale basisonderwijs. De eerste signalen daarvan zijn al opgevangen.

* Deze kinderen zullen noodgedwongen op de reguliere basisschool moeten blijven, wat negatieve gevolgen heeft voor henzelf, hun medeleerlingen en de onderwijskrachten.

Deze argumenten werden door de aanwezige ouders onderbouwd met vaak schrijnende ervaringen uit de dagelijkse praktijk. De gemeenteraad heeft door deze brede voorlichting door betrokkenen een beter inzicht gekregen in de achtergronden van het leerlingenvervoer en zal de aangevoerde argumenten meewegen in de komende discussie. Omdat de tijd naar de mening van de raad dringt, is besloten het onderwerp te plaatsen op de agenda van de eerstvolgende commissievergadering op 2 juni a.s. In deze commissievergadering kunnen belanghebbenden, als zij dat wensen, opnieuw inspreken over dit (en de andere) agendapunten.