Gemeente Rotterdam

Nr. 86
19 mei 2005

Akkoord over gesubsidieerde arbeid

Met de ondertekening van een akkoord hebben de gemeente Rotterdam, de AbvaKabo FNV en Algemene Onderwijs Bond vandaag overeenstemming bereikt over de herziening van de gesubsidieerde arbeid in Rotterdam. De belangrijkste aanpassing betreft de groep ID-ers waarvan na een persoonlijke test blijkt dat zij voldoende mogelijkheden hebben om aan de slag te gaan in een niet-gesubsidieerde baan.

Vorig jaar najaar stelde het college van burgemeester en wethouders een plan op dat een oplossing moest bieden aan enerzijds de hoge werkloosheid en anderzijds de rijksbezuiniging van 100 miljoen euro op het werkgelegenheidsbudget. Het plan beoogt van de gesubsidieerde arbeid weer een arbeidsmarktinstrument te maken, gericht op de doorstroom naar gewoon betaald werk. De huidige zesduizend ID-banen moeten in 2010 met drieduizend zijn verminderd. Zodoende ontstaat er ruimte om op termijn drieduizend tijdelijke reïntegratiebanen 'nieuwe stijl' te creëren voor instroom van werkzoekenden uit de bijstand. Dit ID-uitstroomplan kreeg enkele weken later de steun van de gemeenteraad.

Om de sociale gevolgen van de herziening zo veel mogelijk te beperken hebben de gemeente en vakbonden afspraken gemaakt over een aantal aanpassingen van het ID-uitstroomplan en over de uitvoering ervan. Beide partijen hebben daarbij het gemeenschappelijke doel dat ID-ers als gevolg van de bezuiniging niet op een werkloosheidsuitkering aangewezen raken. Hieruit vloeit voort dat een ID-er van werk naar werk wordt begeleid. Uiterlijk 1 september 2007 bekijkt de gemeente samen met de vakbonden of aanvullende reïntegratiemaatregelen nodig én mogelijk zijn.

De belangrijkste aanpassing betreft de groep ID-ers waarvan na een persoonlijke test blijkt dat zij voldoende mogelijkheden hebben om aan de slag te gaan in een regulier betaalde baan. Deze ID-ers krijgen een jaar langer de tijd om, met hulp van de gemeente, te zoeken naar ander, niet-gesubsidieerd, werk. ID-ers die direct in aanmerking komen voor een niet-gesubsidieerde baan, krijgen nu twee jaar de tijd om door te stromen. ID-ers die na bijscholing in aanmerking komen voor een niet-gesubsidieerde baan, krijgen drie jaar de tijd om door te stromen. ID-ers van 55 jaar of ouder hoeven de persoonlijke test niet te ondergaan en behoren tot de groep van drieduizend ID-ers die hun gesubsidieerde baan houden. Bovendien wordt de premie voor ID-ers die een niet gesubsidieerde baan vinden verhoogd van 500 naar 1000 euro.

Na de ondertekening van het akkoord zullen de vakbonden met werkgevers afspraken maken over de positie van ID-ers binnen de organisatie.

noot voor de redactie/