Landelijke Studenten Vakbond


Nederland ver onder de maat in doorstroom

Utrecht 19 mei - Vandaag hebben de studentenbonden van Europa hun onderzoek gepresenteerd naar de implementatie van het zogenaamde 'Bologna Proces', wat onder andere leidde tot de invoering van de Bachelor Master structuur. Nederland scoort voornamelijk in de doorstroom van bachelor naar master ruim onvoldoende. Slechts tien procent van de hogeschool studenten volgt nog een master. Hiermee schaart Nederland zich in het rijtje Italië, Spanje en de Baltische staten.

Volgens het onderzoek zijn er in Nederland grote financiële en selectieve obstakels als het gaat om doorstroom. Daar komt nog bij het leerrechten-systeem de toegankelijkheid nog verder zal beperken. LSVb-voorzitter Kim Toering: "Binnen de verklaringen staat doorstroom bovenaan de agenda, Nederland doet echter niet zijn best om hier actie op te ondernemen.

Morgen, in Noorwegen, beslissen de ministers van ondertussen vierenveertig landen wederom over de toekomst van het Europese Hoger Onderwijs. Hierin staan de ontwikkeling van bachelor-master-doctoraat, erkenning van diploma's en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs centraal.