IVN Nederland


Wandelen langs Nestkasten

De IVN-afdelingen in Flevoland beheren één of meerdere Natuurpaden. Een Natuurpad is een route, in bijvoorbeeld een dorpsbos of stadspark, die met paaltjes is aangegeven. Langs de route staan informatiebordjes of de informatie staat beschreven in een routeboekje. Een Natuurpad is een uitstekende keuze voor wandelingen dicht bij huis, gewoon door de week of in het weekend.

Langs het Natuurpad zijn meestal door IVN vrijwilligers of terreinbeherende organisaties nestkastjes geplaatst. Nestkastjes bieden nestgelegenheid voor verschillende vogels van meesjes tot kerkuilen.

De gemeente Dronten heeft drie Natuurpaden. In Biddinghuizen, Swifterbant en in Dronten zelf. Ze worden beheerd door Staatsbosbeheer of de gemeente in nauwe samenwerking met de IVN-afdeling gemeente Dronten. Langs het Natuurpad Wisentbos in Dronten hangen sinds 1982 verschillende soorten nestkasten. Door de IVN-afdeling gemeente Dronten worden de nestkasten regelmatig gecontroleerd. In het begin van het broedseizoen tellen de vrijwilligers het aantal bewoonde nestkasten en het aantal eieren. Per broedseizoen wordt er op 12 momenten nestkastcontroles gehouden om te tellen hoeveel eieren zijn uitgekomen.

In de beginjaren werden de nestkasten langs het Natuurpad Wisentbos voor 90% bezet door koolmezen en pimpelmezen. Hoe ouder het bos, hoe meer variatie in bewoners van de nestkasten. De nestkasten zijn er nu in allerlei soorten en maten en worden bewoond door o.a. boomklever, spechten, roodborstjes, spreeuwen, winterkoninkje, kerkuil en boomkruipers. In het bos hangen ook veel demonstratie nestkastjes. Deze hangen op kindhoogte aan de boom en hebben een zijwand van plexi-glas. Bij het openen van het zijdeurtje kunnen de kinderen van heel dichtbij de nestjes met eieren of jonge vogeltjes zien! In het broedseizoen graag eerst het vlieggat afdekken met een zakdoek. Zo wordt voorkomen dat de broedende vogel van schrik wegvliegt.

Wandelen langs het Natuurpad en langs de verschillende nestkastjes is voor iedereen aan te raden. Wilt u ook eens meedoen met een nestkastcontrole? Neem dan contact op met IVN-afdeling gemeente Dronten, dhr. D. de Haan, 0321 331112. Wilt u weten of er een IVN-afdeling bij u in de buurt een Natuurpad met nestkasten beheerd? Hiervoor kunt u contact opnemen met het IVN Consulentschap Flevoland, 0320 258980.