Nivel


NIVEL international
NIVEL krijgt predikaat excellent van internationale beoordelaars

19 mei 2005

Een onafhankelijke internationale visitatiecommissie heeft de wetenschappelijke en maatschappelijke kwaliteit van het NIVEL beoordeeld. Op een schaal van 1 tot 5 krijgt het NIVEL een 5.

Deze beoordeling is gebaseerd op het Standaard Evaluatie Protocol 2003-2009 (SEP) van de Nederlandse universiteiten, NWO en de KNAW. Het NIVEL streeft expliciet naar optimale maatschappelijke en wetenschappelijke kwaliteit van haar onderzoek. Vanwege deze dubbele missie is in deze evaluatie veel aandacht besteed aan beide aspecten. Uit onafhankelijk bibliometrisch onderzoek van het CWTS (Centre for Science and Technology Studies) te Leiden blijkt dat de wetenschappelijke productiviteit en kwaliteit van het onderzoek van het NIVEL de laatste jaren sterk is toegenomen. Daarnaast is de internationale visitatiecommissie onder de indruk van de wijze waarop het NIVEL de maatschappelijke kwaliteit van zijn onderzoek transparant heeft gemaakt, door o.a. gebruik te maken van benchmark-gegevens van universiteiten en andere landelijke onderzoeksinstituten. De visitatiecommissie roemt verder de wijze waarop het NIVEL zijn onderzoek steeds weet aan te passen aan het veranderende beleid in de gezondheidszorg en aan de veranderende informatie/kennisbehoefte van de belangrijkste stakeholders.
Ook de inspanning die het NIVEL zich getroost om onderzoeksresultaten te vertalen naar beleidsmakers op diverse posities in de gezondheidszorg, ondervindt veel waardering van de visitatiecommissie.

Toekomstige ontwikkelingen
De visitatiecommissie erkent de internationale reputatie van het NIVEL en is van mening dat die een uitstekende uitgangspositie biedt om een sterke rol binnen Europa te gaan spelen. Een concrete aanbeveling van de commissie is dan ook deze internationale positie in de komende tijd verder te ontwikkelen.
De commissie heeft ook enkele zorgen, die - naar de mening van de commissie - een serieus risico inhouden voor het handhaven van de huidige hoge kwaliteit, productiviteit en relevantie van het NIVEL. De belangrijkste zorg van de commissie betreft de financiële structuur van het NIVEL die naar de mening van de commissie te weinig ruimte biedt om de wetenschappelijke basis van het NIVEL in stand te houden en waar nodig te versterken. De commissie heeft geconstateerd dat de substantiële groei van het instituut (een verdubbeling in de laatste zes jaar) vrijwel uitsluitend is gerealiseerd met soft money (projectfinanciering). Hoewel dit de competitieve kracht van het NIVEL duidelijk maakt, schuilt er ook een gevaar in: een dergelijke financieringsvorm biedt te weinig ruimte voor innovatie en voor het versterken van de wetenschappelijke diepgang. De visitatiecommissie pleit voor een vrije ruimte, vergelijkbaar met de eerste geldstroom van universiteiten.