Gemeente Zwolle

Beleidsagend's maatschappelijke zorg vastgesteld

Vrouwenopvang, huiselijk geweld, maatschappelijke opvang en ambulante verslavingszorg. Dat zijn de thema's waarvoor de gemeente Zwolle als centrumgemeente een belangrijke taak vervult. Hoe de gemeente die taak de komende jaren gaat uitvoeren is vastgelegd in de beleidsagenda 2005 - 2009 Vrouwenopvang en Huiselijk geweld en de beleidsagenda 2005 - 2009 Maatschappelijke opvang en Ambulante verslavingszorg.


1
Zwolle als centrumgemeente
De gemeente heeft als centrumgemeente de taak om voor een brede regio, bestaande uit 15 gemeenten (Dalfsen, Elburg, Ermelo, Hardenberg, Harderwijk, Hattem, Kampen, Nunspeet, Oldebroek, Ommen, Putten, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle) voorzieningen in stand te houden die de mogelijkheid bieden tot tijdelijk verblijf. Het gaat hier om verblijf voor mensen die hun thuissituatie hebben moeten verlaten als gevolg van schulden, onaangepast gedrag, psychische problemen, geweld in huis e.d. Tijdens het tijdelijk verblijf wordt zorg verleend en/of een crisis weggenomen. De opvang is er op gericht mensen weer zelfstandig te kunnen laten functioneren of ze te leiden naar voorzieningen waar zij langdurig zorg ontvangen.

Maatschappelijke opvang en Ambulante verslavingszorg Maatschappelijke opvang en ambulante verslavingszorg richten zich op dak- en thuislozen en verslaafden. In de komende periode wordt de inzet op bemoeizorg (voor personen die niet uit zichzelf hulpverlening zoeken) voor deze groepen versterkt. Op het gebied van verslavingszorg wordt extra ingezet op bestrijding van overmatig alcoholgebruik, cocaïneverslaving en gokverslaving.

Vrouwenopvang en Huiselijk geweld
De gemeente Zwolle zet de komende tijd onder meer in op het versterken van de crisisopvang van vrouwen. Ook de bestrijding van huiselijk geweld is een onderwerp dat hoog op de agenda staat.

Ketenaanpak
Voor beide beleidsagenda's is de "Ketenaanpak Zorg vóór overlast" de basis. Dit houdt in dat niet alleen sprake is van opvang, maar dat ook gewerkt wordt aan preventie & signalering, zorg, maatschappelijk herstel of toeleiding naar permanente zorg, en repressie.

Stedelijke monitor
De komende maanden wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een stedelijke monitor. Met zo'n monitor kan beter inzicht worden verkregen in de aard en omvang van de problematiek van sociaal kwetsbare groepen en in het aanbod van zorg. In december 2005 zal de eerste stedelijke monitor Zwolle gereed zijn.

Gemeenteraad
De beleidsagenda 2005 ? 2009 Vrouwenopvang en Huiselijk geweld en de beleidsagenda 2005 ? 2009 Maatschappelijke opvang en Ambulante verslavingszorg worden binnenkort besproken met de raadscommissie Welzijn.


---