Gemeente Zwolle

Extra geld voor project Zwerfjongeren; Tussenevaluatie wijst uit dat project dringend nodig is

Het college van B&W heeft besloten de GGD Regio IJssel-Vecht een extra bijdrage van ¤ 51.844,-- te verlenen ten behoeve van de verdere uitvoering van het project Zwerfjongeren. Met dit geld kan de GGD extra formatie inzetten voor de uitvoering van het project.

Het project Zwerfjongeren is als pilot gestart in 2004 en heeft een looptijd van twee jaar.
In het najaar van 2005 wordt de pilot afgesloten met een eindevaluatie. Op basis daarvan wordt een besluit genomen over een structurele inbedding van het project.
Doel van de pilot is om meer inzicht te krijgen in de problematiek van zwerfjongeren (jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar) en het ontwikkelen en aanbieden van trajectbegeleiding ten behoeve van zwerfjongeren. Bij de start van de pilot was nog onbekend hoe arbeidsintensief het project zou zijn. Nu is gebleken dat de eerder begrote formatie niet toereikend is. Met de extra bijdrage van de gemeente kan meer menskracht worden ingezet.

Tussenevaluatie maart 2005
In maart 2005 is het project tussentijds geëvalueerd. Na een aarzelend begin in maart 2004 kwam de stroom aanmeldingen langzaam op gang. De toestroom was dusdanig groot dat de GGD zelfs moest besluiten een cliëntenstop in te voeren. Tot op heden zijn 36 jongeren (24 mannen, 12 vrouwen) voor het project aangemeld. De meeste aanmeldingen kwamen binnen via de Herberg. Met twintig jongeren is trajectbegeleiding aangegaan. De 36 aangemelde jongeren blijken meerdere problemen te hebben. In veel gevallen is sprake van psychiatrische problemen, verslaving, huisvestingsproblematiek, financiële problemen en combinaties daarvan.


---