Ingezonden persbericht


Persbericht Voorburg, 19 mei 2005

Nota Ruimte botst met Europese regels

De uitvoering van de deze week in de Tweede Kamer vastgestelde Nota Ruimte wordt ernstig gehinderd door Europese regelgeving. Dit betoogde Peter Ruigrok tijdens een landelijk congres van de NEPROM (de vereniging van projectontwikkelaars) in Wassenaar. Daar droeg hij de voorzittershamer over aan Dietmar Werner, algemeen directeur Volker Wessels Vastgoed.

De scheidend voorman van de ontwikkelaars toonde zich in zijn afscheidsrede tevreden over de bereikte resultaten in de afgelopen jaren. Hij was met name zeer te spreken over de verbeterde samenwerking tussen overheid en marktpartijen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Toch ontkwam hij er niet aan om als voorzitter een laatste oproep te doen aan de Tweede Kamer. Volgens Ruigrok gaan politiek en wetgever in Nederland niet goed om met Europese regelgeving. "In de aanloop van nieuwe regels wordt de impact vaak onderschat. Besluiten over nieuwe Europese regels worden in het Nederlandse parlement onvoldoende besproken en bij de implementatie van Brusselse regels in Nederlandse wetgeving schiet de wetgever vaak door. De politiek beseft nog onvoldoende dat de Brusselse regels ons vaak veel meer ruimte en vrijheid bieden dan op het eerste gezicht lijkt. Gevolg is dat de bouw van nieuwe woningen stagneert en de aanleg van nieuwe wegen en bedrijventerreinen wordt uitgesteld. De uitvoering van de Nota Ruimte komt hiermee in gevaar."

Ruigrok stelde voor om bij de wetgeving over luchtkwaliteit de typisch Nederlandse koppeling met ruimtelijke ordeningsbesluiten los te laten. "In geen van de andere Europese landen is die koppeling aangebracht. Het is ook niet verplicht. Gevolg is dat alleen Nederland door deze Europese regels de bouw van nieuwe woningen en andere voorzieningen laat verstoren." Ruigrok deed ook een beroep op de parlementariƫrs om de nieuwe archeologiewet waarover de Tweede Kamer binnenkort beslist te amenderen. "De nieuwe wet legt de kosten van archeologische opgravingen grotendeels op het bordje van provincies, gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars. Het effect daarvan zal zijn dat de vernieuwing van onze historische binnensteden stilvalt. Dan krijgt straks Brussel weer de schuld, maar ten onrechte. Want die schuld ligt dan echt in het Nederlandse parlement. Kortom, Tweede Kamer, neem uw verantwoordelijkheid en benut veel meer de vrijheid die de Brusselse regels ons bieden."

De NEPROM is in 1974 opgericht en heeft als belangrijkste doelstelling het bevorderen van de samenwerking tussen de overheid en projectontwikkelingsmaatschappijen bij de totstandkoming van vastgoedprojecten. Er zijn 65 ondernemingen aangesloten bij de NEPROM waaronder nagenoeg alle grote ontwikkelaars. De leden van de NEPROM realiseren gezamenlijk bijna 50% van de nieuwe woningen in ons land, 65% van de metrage nieuwgebouwde kantoorruimte en rond de 75% van de metrage in nieuwe winkelcentra.



Ingezonden persbericht