Technische Universiteit Delft

Prof. Cooke aanvaardt positie bij Resources for the Future

Het prestigieuze onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksinstituut Resources for the Future heeft professor dr. Roger Cooke een leerstoel voor risicoanalyse aangeboden. Cooke aanvaardt deze positie in Washington per 1 september 2005. Hij behoudt ook zijn positie als hoogleraar Toepassingen van de besliskunde in Delft.

Roger Cooke kwam in 1979 naar de TU Delft, na een vierjarig verblijf bij de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor verbleef Cooke drie jaar bij Yale University, waar hij in 1974 zijn doctoraat in de Filosofie en Wiskunde haalde. Aanvankelijk ging Cooke's voorkeur uit naar (wetenschaps)filosofie, maar vanaf 1987 ging hij zich meer toeleggen op de wiskunde. Momenteel is Cooke hoogleraar bij de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft. Zijn onderwijs- en onderzoeksactiviteiten hebben vooral met risicoanalyse te maken.

De in 1946 in Cincinnati (OH) geboren Cooke is zeer verheugd met de nieuwe baan. "Een goed moment om me te bezinnen, me te positioneren", vertelt hij. "Deze benoeming geeft me de kans me meer te gaan richten op beleidsadvies, maar ik wil het contact met de academische wereld niet verliezen." RFF levert adviezen en is nauw betrokken bij de politieke besluitvorming, maar onderhoudt ook relaties met academici. De leerstoel van Cooke is er gekomen ter ere van Chauncey Starr, oud-president van de EPRI (Electricity Producers Research Institute) en een van de grondleggers van de moderne risicoanalyse. Het is een 'endowed chair' en dus grotendeels gefinancierd door schenkingen. Op deze manier wil het instituut haar onafhankelijkheid bewaren.

Noot voor de pers:
Meer informatie wordt verstrekt door:
C. Francken, Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica TU Delft, e-mail: c.francken@ewi.tudelft.nl.