Gemeente Gorinchem


Echtpaar Schenau-Weinmann 60 jaar getrouwd
.
Op 15 mei is het 60 jaar geleden dat de heer en mevrouw Schenau-Weinmann in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester IJssels ging op 13 mei bij het echtpaar langs om hen met deze mijlpaal te feliciteren.

De heer Schenau kwam 82 jaar geleden ter wereld. In 1927 zag mevrouw Schenau-Weinmann het levenslicht. Het echtpaar ontmoette elkaar in Duitsland, waar de heer Schenau in de tweede wereldoorlog te werk werd gesteld. In Duitsland is hun eerste kind, een zoon, geboren. Nadat ze getrouwd zijn, heeft meneer haar meegenomen naar Nederland. Aanvankelijk pakte dit niet goed uit, maar de liefde overwon. En zoals het wapen van Gorkum zegt: Sterken brengen sterken voort... Na een moeizame start in het Heerenlaantje, is het echtpaar Schenau-Weinmann vanaf 1952 in de Beatrixstraat komen wonen. Hier zijn nog een dochter en een zoon geboren.

Iedereen was altijd welkom in ons gezin, vertelt Gerard Schenau, de oudste zoon van het echtpaar. Onverwachte eters, die we meenamen. Altijd plek en eten. Altijd gezellig. Niets was te gek. Zegt hij wanneer hij terugdenkt aan die tijd.

Het echtpaar zet zich altijd voor een ander in. Mevrouw Schenau-Weinmann is tot ze ziek werd rond haar 65e jaar een soort buurtmoeder geweest, een maatschappelijk werkster voor de buurt. Meneer Schenau heeft 30 jaar geleden een lintje van de koningin gekregen. Hij heeft zich in grote mate ingezet voor het verenigingsleven. Jarenlang is hij secretaris en vooruitstrevend actief drijvend lid van Mandogita, een mandoline gezelschap, geweest. Met dit gezelschap traden ze tijdens de zomerfeesten op de Oude Markt op, toen Ridder van Rappard nog burgemeester was. Verder leidde meneer Schenau gratis jonge mensen op tot gitarist van het orkest. Zijn eigen drie kinderen gaf hij ook les, maar het geduld ontbrak hem om hen het gitaarspel onder de knie te laten krijgen. Misschien hadden we te weinig aanleg, voegt Gerard Schenau daaraan toe. Meneer Schenau is nog altijd actief in de muziek; hij is zanger van de Lingezangers.

Het echtpaar wil graag nog wat tijd doorbrengen in hun geliefde Beatrixstraat, waar ze veel liefdevolle jaren met hun kinderen hebben doorgebracht. Het echtpaar mag zich verheugen met drie kinderen en vijf kleinkinderen.
.